Detské autosedačky a čistenie - tipy ako s deťmi cestovať bezpečne a pohodlne

Výber vhodnej detskej autosedačky je jedným z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré ako rodič pre bezpečnosť svojho dieťaťa môžete urobiť. Bez ohľadu na to, či idete na krátku alebo dlhú cestu, je nevyhnutné, aby deti cestovali bezpečne a pohodlne zároveň. Preto nepodceňujte pri ich výbere ani najmenší detail a oboznámte sa pri kúpe autosedačky so všetkými dostupnými informáciami.

Možno vás prekvapí, že existuje naozaj veľa informácií, ktoré je potrebné pri výbere detskej autosedačky vedieť. Správny typ autosedačky, vhodný materiál, nevyhnutné parametre bezpečnosti, ale aj dobré poistenie - to všetko sú faktory, ktoré sa postarajú o bezpečie vás a vašich najmenších na cestách. V nasledujúcich riadkoch vás nimi prevedieme podrobnejšie.

Tip: Všetko, čo potrebujete vedieť o PZP.

Prečo sú autosedačky dôležité?

Používanie autosedačky je ten najlepší spôsob, ako ochrániť vaše deti pri ceste autom. Bezpečnosť dieťaťa závisí nielen od výberu správnej sedačky, ale aj od jej správneho používania. Najlepšia autosedačka je tá, ktorá zodpovedá hmotnosti, veľkosti a veku vášho dieťaťa a vášmu vozidlu. Tu je niekoľko vecí, ktoré by ste mali vedieť ešte pred kúpou autosedačky:

Typy autosedačiek

Autosedačky sa rozdeľujú do kategórií podľa hmotnosti a výšky dieťaťa. Podľa toho si môžete vyberať z kategórií 0 – 3. Špeciálnu skupinu tvoria tzv. rastúce autosedačky, ktoré je možné použiť pre rôzne rastové obdobia detí.

Kategória 0 +

Tieto autosedačky sú určená pre novorodencov. Ide o klasické vajíčka, ktoré sa umiestňujú proti smeru jazdy a v ktorých je bábätko zaistené pomocou bezpečnostných pásov. Majú rukoväť, vďaka ktorej je možné sedačku ľahko prenášať. Najčastejšie sú vyrábané do veľkosti 75 cm a využijete ich až do 1 roku dieťaťa.

Kategória I.

Do tejto kategórie patria sedačky určené starším deťom, ktorým nestačí klasické vajíčko a ktoré dosahujú hmotnosť 9 kg. Rozdeľujú sa do niekoľkých skupín podľa hmotnosti: do 18, 25 alebo až 36 kilogramov. Pri týchto modeloch je samozrejmosťou 5-bodový bezpečnostný pás. Niektoré typy umožňujú aj funkciu polohovania.

Kategórie II. a III.

Autosedačky tejto kategórie sú určené pre najväčšie deti s hmotnosťou od 15 – 36 kilogramov a poslúžia až do veku 12 rokov dieťaťa.

 

Do tejto kategórie patrí aj podsedák, čiže sedačka bez chrbtovej a hlavovej opierky.

Materiál

Poťahy sedačiek sa najčastejšie vyrábajú zo syntetických vlákien, pretože sa ľahko čistia. Ich nevýhodou však môžu byt' zápach a malá savosť, čo býva problém najmä v letných mesiacoch, kedy sa dieťa viac potí.

Ďalšími vhodnými látkami sú bavlna a semiš. Obe sú príjemné na dotyk, majú väčšiu savosť a bavlna je vhodná aj pre deti s citlivou pokožkou. Náročnejšia je však ich údržba.

Ďalšie faktory, ktoré by ste mali zvážiť pri kúpe detskej autosedačky:

  • Funkcia (držadlo u vajíčok, funkcia polohovania, nastavenie opierok, možnosť otáčania atď.)
  • Príslušenstvo (reflexné prvky, vreckáre, držiak na pitie, fusak, zavinovačky, ochrana sedadla, slnečné clony a pod.)
  • Značka - k najobľúbenejším výrobcom patrí Britax, Kinderkraft, Joie, Chicco či Cybex.
  • Cena - najlacnejšie autosedačky je možné kúpiť do 80 eur, najdrahšie od 200–400 eur.

Tipy na kúpu detskej autosedačky

  1. Pri kúpe autosedačky je najlepšie vyskúšať si viacero z nich priamo v aute.
  2. Skontrolujte, či má vaše auto zabudované konektory na Isofix. Sú navrhnuté tak, aby zjednodušili montáž detských autosedačiek. Dnes ich má však už väčšina rodinných áut.
  3. Ak viete, že dieťa bude pravidelne cestovať v inom aute – napríklad s ostatnými členmi rodiny – skontrolujte, či sa autosedačka hodí aj do ich auta.
  4. Vždy vyberajte detskú autosedačku, ktorá je vhodná pre aktuálnu výšku a hmotnosť vášho dieťaťa.
  5. Akceptujte autosedačku od priateľov alebo rodiny len vtedy, ak poznáte jej históriu, ak nie je príliš stará a či je k nej aj návod.
  6. Aj je to možné, vyhnite sa kúpe autosedačky z druhej ruky.

 

Pri používaní autosedačky z druhej ruky buďte opatrní:

  • Ak viete, že došlo k havárii, autosedačku by ste nemali používať. Môže byť poškodená spôsobom, ktorý pri letmom prvom pohľade nevidíte.
  • Nepoužívajte sedačku, ktorej chýbajú určité časti, nemá dátum výroby a číslo modelu alebo ak nie je k dispozícii návod na použitie.
  • Ak máte akékoľvek pochybnosti o histórii autosedačky, ak má praskliny alebo iné známky opotrebovania, určite ju nepoužívajte.

Inšpirácia: Chystáte sa na dlhú cestu autom? Nezabudnite na kreatívne hry, aby ste deti počas nej zabavili.

Bezpečnosť autosedačky

Kvalitná autosedačka musí spĺňať tieto bezpečnostné normy:

ECE R44

Norma, ktorá autosedačky rozdeľuje do skupín podľa hmotnosti. Spoznáte ju predovšetkým podľa oranžového štítku, ktorý je na sedačke umiestnený. Novšia norma ECE R129 kategorizuje autosedačky podľa výšky.

I-Size

Najnovšie sedačky spĺňajú normu I-Size, ktorá je platná od roku 2013. Podľa nej sú autosedačky rozdelené podľa výšky, ktorá je dôležitejšia ako hmotnosť.

Ukotvenie autosedačky

Podľa spôsobu ukotvenia sa autosedačky delia na dve skupiny:

  • klasické pútanie pomocou pásu
  • systém Isofix

Ako čistiť autosedačku?

Rozliate mlieko, omrvinky, fľaky od pasteliek. Určite to poznáte - interiér auta sa pri deťoch veľmi rýchlo znečistí. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri čistení poťahov na sedadlá, ako aj pri odstránení iného neporiadku.

Budete potrebovať:

  • Obrúsky na odstránenie suchých nečistôt
  • Špongiu alebo vlhkú handričku na mokré čistenie škvŕn
  • Vysávač
  • Vedro alebo misku s teplou vodou
  • Jemné mydlo

Krok za krokom:

  1. Vyberte autosedačku z auta a vyložte všetky vypchávky, ktoré môžete. Nezabudnite si urobiť fotografiu „pred“, ktorá vám pomôže zistiť, ako znovu zložiť sedadlo.
  2. Pomocou dlhého vhodného nástavca sedadlo dôkladne povysávajte, dbajte na to, aby ste dosiahli aj do štrbín.
  3. Ak je poťah autosedačky špinavý, treba vyčistiť aj ten. Môžete tak urobiť ručne, čistou vlhkou handričku alebo kefkou. V prípade potreby použite mydlo.
  4. Pri odolnejších škvrnách operte poťah v práčke. Predtým si však overte používateľskú príručku, aby ste vedeli, ako čistiť a prať nielen poťahy, ale aj iné časti sedačky. Potom poťah dajte do práčky na jemný cyklus s jemným pracím prostriedkom.
  5. Poťahy sušte na vzduchu alebo na slnku, aby ste zabránili ich zmršteniu alebo poškodeniu. Slnečné lúče môžu dokonca pomôcť odstrániť nepríjemné pachy.
  6. Nezabudnite vyčistiť aj popruhy a sponu. Ponorte ich do vedra s teplou mydlovou vodou, aby ste odstránili akékoľvek nečistoty a opäť nechajte všetko vyschnúť na vzduchu.
  7. Pokým všetko vyschne, dôkladne povysávajte celú autosedačku, utrite základňu vlhkou handričkou a nechajte kompletne vyschnúť.
  8. V poslednom kroku znovu stoličku zložte do pôvodného stavu podľa príručky, aby ste sa uistili, že je všetko na svojom mieste.

Užitočné tipy ako upratať rodinné auto

Ak často prevážate deti v aute, detské autosedačky môžu niekedy dostať poriadne zabrať. Deti sa svojimi rukami a nohami - často nie čistými - dostanú takmer všade. Najjednoduchším riešením, ako chrániť detskú sedačku aj interiér auta pred neporiadkom a nečistotami, je prevencia:

  • Majte v aute vrecia na odpadky a nechajte deti, aby si po sebe na konci cesty upratali.
  • Detské obrúsky sú ideálne na utieranie lepkavých rúk a čistenie malých nečistôt. Vlhké obušky oceníte aj pri čistení palubnej dosky a interiéru auta alebo na vyčistenie čelného skla.
  • Na údržbu a čistenie interiéru odporúčame aj vhodnú autokozmetiku.
  • Pri deťoch nikdy nie je na škodu mať po ruke náhradné oblečenie.
  • Kvalitné koberčeky, ktoré môžete vybrať, vyčistiť a povysávať, zaistia ochranu podlahy auta pred blatom či snehom.
  • Majte v aute náhradné uteráky, či už na vysušenie mokrých detí, domácich zvierat alebo na upratanie väčšieho neporiadku.

Ďalšie tipy na čistenie interiéru auta:

  • Väčšina bezpečnostných pásov je citlivá na mydlá a čistiace prostriedky. Použite jemné mydlo a vodu. Ak sú spony lepkavé, ponorte pracku do teplej vody.
  • Akékoľvek škvrny čo najskôr utrite vlhkou handričkou, aby ste ich ľahšie odstránili.
  • Ak má váš interiér kožené čalúnenie, použite čistiaci prostriedok na kožu.
  • Na čistenie tvrdých povrchov, ako je palubná doska, stačí použiť čistiaci prostriedok pre domácnosť. Fľašu s rozprašovačom a handričku použite aj na čistenie vetracích otvorov, prepínačov, priehradky či úložného priestoru.

Prečo je potrebné čistiť auto?

  • Autosedačky by ste mali pravidelne čistiť, aby ste sa vyhli infekciám.
  • Ak chcete v budúcností predať auto, určite budete chcieť, aby kupujúci dostal auto v najlepšom stave. Väčšina ľudí sa pri kúpe auta zaujíma o interiér auta.
  • V čistejšom prostredí sa budete cítiť pohodlnejšie a pokojnejšie.
  • Neporiadok by vás mohol rozptyľovať pri šoférovaní.