Prehľad materiálov, v ktorých je možné najpríjemnejšie športovať - od outdooru cez turistiku až po jogu

Pri športovaní je voľba správneho materiálu kľúčová pre pohodlie, výkon a celkový zážitok z aktivity. Bez ohľadu na to, či sa venujete outdoorovým aktivitám, turistike alebo joge, správne vybratý materiál vám môže poskytnúť pohodlie, ochranu a podporu, ktorú potrebujete.

Image by bublikhaus on Freepik

Image by bublikhaus on Freepik

 

Outdoorové aktivity

Pri outdoorových aktivitách, ako je beh, cyklistika alebo horolezectvo, je dôležité zvoliť materiály, ktoré vás udržia suché, chránia pred vetrom a zároveň vám umožnia pohyblivosť. Nezabudnite tiež na bezpečné reflexné oblečenie na nočné outdoorové športovanie, ktoré zvýši vašu bezpečnosť za zníženej viditeľnosti.

Funkčné textílie

Materiály ako polyester, nylon a elastan sú často používané v športovom oblečení pre svoju odolnosť, ľahkosť a schopnosť rýchlo odvádzať vlhkosť od tela. Tieto materiály vám umožňujú pohodlne sa pohybovať a zároveň udržujú telo suché.

Gore-Tex

Pokiaľ sa chystáte na aktivity v daždivom alebo veternom počasí, materiály s Gore-Tex technológiou sú skvelou voľbou. Gore-Tex je vodoodolný a zároveň priedušný materiál, ktorý vás udrží v suchu a zároveň umožní odvádzanie vlhkosti.

Merino vlna

Pre outdoorové aktivity v chladnejšom počasí je merino vlna to pravé. Ide o prírodný materiál, ktorý je mäkký, teplý, odvádza vlhkosť a zároveň odoláva nepríjemnému zápachu.

Softshell

Softshell materiály sú potom pre aktivity, ktoré vyžadujú väčšiu pohyblivosť a ochranu pred vetrom. Tieto materiály sú pružné, odolné proti vetru a vode a zároveň dobre priedušné.

 

Tip: Viete, čo si obliecť na golfové popoludnie s vašimi známymi? Skúste elegantnú športovú polokošeľu, ktorá je nielen komfortná, ale aj štýlová.

Image by pressfoto on Freepik

Oblečenie na vodu v lete

Pokiaľ sa chystáte stráviť nejaký čas na vode aktivitou, ako je plávanie, surfovanie alebo iný vodný šport, tu sú niektoré tipy na vhodné materiály:

UV ochrana

Pri vodných aktivitách si chráňte svoju kožu pred slnečným žiarením. Preto sa odporúča voliť oblečenie s integrovanou UV ochranou, ktorá blokuje škodlivé lúče. Ak hľadáte plavky, surferské alebo potápačské oblečenie, vyberajte tie s faktorom ochrany proti UV žiareniu.

Rýchloschnúce materiály

Pri vodných športoch sa nevyhnete tomu, aby ste sa namočili. Preto je vhodné zvoliť oblečenie vyrobené z rýchloschnúcich materiálov, ako je polyester alebo nylon.

Neoprén

Pre športy, ktoré vyžadujú väčšiu tepelnú izoláciu, ako je potápanie alebo surfovanie v chladnejších vodách, je vhodné neoprénové oblečenie. Neoprén je materiál s vynikajúcou izolačnou schopnosťou a taktiež poskytuje ochranu proti oterom a pôsobeniu slnečného žiarenia.

Image by tawatchai07 on Freepik

Turistika

Pri turistike sú pohodlie, ochrana pred poveternostnými podmienkami a trvanlivosť kľúčovými faktormi pri výbere správnych materiálov.

 

Tip: Viete, čo si zabaliť a obliecť na zimnú turistiku na horách?

Nylon

Nylonové materiály sú ľahké, odolné a rýchloschnúce, čo je obzvlášť dôležité pri turistike, kde môžete byť vystavení rôznym poveternostným podmienkam. Nylonové oblečenie odvádza vlhkosť od tela a poskytuje ochranu proti vetru a vode.

Softshell

Rovnako ako pri outdoorových aktivitách, softshellové materiály sú tiež vhodné na turistiku. Sú pohodlné, pružné a odolné proti vetru a vode. Softshellové bundy a nohavice vám umožnia pohodlne sa pohybovať a poskytnú ochranu pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

Stretch materiály

Stretchové materiály sú jasnou voľbou pre turistické nohavice a bundy, pretože poskytujú väčšiu pohyblivosť a flexibilitu. Budete sa môcť lepšie prispôsobiť nerovným terénom a prekonávať prekážky bez obmedzenia.

Image by master1305 on Freepik

Oblečenie do posilňovne

Pokiaľ navštevujete posilňovňu alebo vyhľadávate cvičenie s váhami, je dôležité zvoliť správne fitness oblečenie, ktoré vám umožní slobodný pohyb a zároveň odvádza vlhkosť z tela.

Aktívne mikrovlákna

Mikrovlákna sú ľahké, priedušné a rýchloschnúce, čo je ideálne pre intenzívny tréning v posilňovni.

Elastan

Elastan, známy aj ako Lycra alebo spandex, je veľmi elastický materiál, ktorý poskytuje maximálnu pohyblivosť a flexibilitu. Oblečenie s prímesou elastanu vám umožní vykonávať širokú škálu pohybov bez obmedzenia.

Polyesterové zmesi

Polyesterové zmesi sú obľúbenou voľbou pre posilňovacie oblečenie, pretože sú odolné, ľahké a rýchloschnúce.

Image by Sarah Chai on pexels

Joga

Pri výbere materiálu oblečenia na jogu alebo na vnútorné posilňovanie je podstatný komfort a voľnosť pohybu.

Bambusová viskóza

Ide o prírodný materiál, ktorý je mäkký, priedušný a hypoalergénny. Je skvelým materiálom pre jogu, pretože je príjemný na dotyk a poskytuje vám voľnosť pohybu.

Polyester

Polyesterové materiály sú odolné, rýchloschnúce a odvádzajú vlhkosť od tela. Tieto vlastnosti sú dôležité pri joge, kde sa často zapotíte. Polyesterové oblečenie vás udrží v suchu a poskytne maximálne pohodlie počas cvičenia.

Aktívne mikrovlákna

Mikrovlákna sú vysoko priedušné a rýchloschnúce, čo z nich robí skvelý materiál pre jogu. Oblečenie vyrobené z aktívnych mikrovlákien vám umožní pohodlne sa pohybovať a zároveň dokáže odvádzať vlhkosť z tela.

 

Pri výbere materiálov dbajte na ich kvalitu a pohodlie. Odporúčame vyberať oblečenie od renomovaných značiek, ktoré používajú vysoko kvalitné materiály.

Nylon a elastan

Jogové a športové legíny vyrobené z nylonu a elastanu sú obľúbené pre svoju pružnosť, pohodlie a schopnosť udržiavať tvar aj počas náročných pohybov jogy.

Image by Freepik

Ako prať športové alebo funkčné oblečenie?

Pranie športového alebo funkčného oblečenia je krokom na udržanie jeho výkonu a predĺženie jeho životnosti. Tieto druhy oblečenia často obsahujú špeciálne materiály a technológie, ktoré pomáhajú odvádzať pot, regulovať teplotu a zabraňovať zápachu.

 

Správna starostlivosť pri praní je kľúčová pre zachovanie týchto vlastností. Tu je niekoľko tipov, ako prať športové oblečenie alebo funkčné oblečenie správne:

Nasledujte pokyny na štítku

Vždy sa pozrite na etiketu vo vnútri oblečenia, kde sú uvedené pokyny na pranie. Výrobcovia často poskytujú špecifické inštrukcie, ktoré vám pomôžu pri praní. Majte na pamäti, že rôzne materiály a technológie môžu vyžadovať odlišné postupy.

Oddelené pranie

Športové oblečenie perte oddelene od ostatných vecí. Tým sa minimalizuje riziko poškodenia alebo znečistenia od farieb či látok z inej bielizne.

Používajte jemný prací prostriedok

Voľte jemný prací prostriedok alebo prostriedok určený špeciálne na pranie športového oblečenia. Vyhnite sa používaniu agresívnych čistiacich prostriedkov, ktoré by mohli poškodiť materiál alebo znížiť jeho účinnosť.

Ručné alebo jemné pranie

A ako teda prať? Pokiaľ je to možné, odporúča sa ručné alebo jemné pranie športového oblečenia. To minimalizuje riziko poškodenia alebo deformácie. Pokiaľ sa rozhodnete použiť práčku, nastavte jemný režim.

Studená voda

Používajte studenú vodu pri praní športového oblečenia. Vysoké teploty môžu poškodiť elastické vlastnosti materiálu a zničiť špeciálne technológie, ktoré pomáhajú odvádzať pot a regulovať teplotu.

Nepoužívajte aviváž ani žehličku

Aviváž obsahuje chemikálie, ktoré môžu zanechať zvyšky na športovom oblečení, a znížiť tak účinnosť športového materiálu.

 

Väčšina športového oblečenia a funkčných materiálov nie je určená na žehlenie. Vysoké teploty môžu poškodiť vlákna a zničiť špeciálne povrchové úpravy, ktoré zaisťujú pohodlie a výkon.

Sušte na vzduchu

Nechajte športové oblečenie sušiť na vzduchu namiesto sušičky. Vysoké teploty v sušičke môžu spôsobiť zmrštenie alebo deformáciu materiálu. Zaveste oblečenie na šnúru alebo sušiak a nechajte ho prirodzene vyschnúť. Vyhnite sa tiež priamemu slnečnému svetlu, ktoré môže spôsobiť vyblednutie farieb.

Odstraňovanie zápachu

Pokiaľ športové oblečenie začne získavať nepríjemný zápach, môžete ho namočiť v octe alebo špeciálnom odstraňovači zápachu pred praním. Niektoré materiály majú tendenciu zadržiavať zápach, a preto vykonávajte pravidelné ošetrenie, aby ste udržali oblečenie čisté a svieže.

Uchovávanie oblečenia

Po praní ukladajte športové oblečenie na suché a dobre vetrané miesto. Vyhnite sa ukladaniu oblečenia vo vlhkom prostredí, to totiž môže viesť k rozvoju plesní alebo zápachu. Tiež nepchajte hromadu oblečenia na jedno miesto. Pokiaľ máte veľa oblečenia, ktoré nenosíte, vyskúšajte niektorý z tipov na minimalistický šatník a oblečenie pretrieďte.

Aviváž a sušička

Je vhodná sušička pre vašu bielizeň? A čo tak aviváž? Má sa používať pre krásne voňavé oblečenie a aké to má nevýhody v súvislosti so sušičkou?

Možnosť usádzania zvyškov

Aviváž často obsahuje chemikálie, ktoré slúžia na vyhladenie tkanín a dodanie príjemnej vône. Tieto chemikálie sa môžu uvoľňovať počas sušenia a usadzovať sa na vnútornom povrchu sušičky. Pri opakovanom používaní aviváže sa môžu zvyšky hromadiť a ovplyvňovať výkon sušičky.

Zníženie účinnosti sušenia

Zvyšky aviváže na vnútornom povrchu sušičky môžu obmedzovať prúdenie vzduchu a znižovať efektivitu sušenia. To môže viesť k zvýšenému času sušenia a menej účinnému odstraňovaniu vlhkosti z bielizne.

Riziko požiaru

Pri prítomnosti zvyškov aviváže môže dôjsť k vznieteniu vysokých teplôt počas sušenia. To môže zvyšovať riziko požiaru, najmä, ak sú zvyšky aviváže zapálené horľavými materiálmi, ako sú napríklad sušiace sa handry.

 

Majte na pamäti, že niektoré sušičky sú citlivejšie na zvyšky aviváže ako iné. Moderné sušičky často obsahujú senzory a ochranné mechanizmy, ktoré sú navrhnuté na detekciu nebezpečenstva a minimalizáciu rizika požiaru. Avšak, ak máte staršiu sušičku alebo máte obavy, je najlepšie sa vyvarovať používaniu aviváže.

 

Pokiaľ sa rozhodnete používať aviváž vo svojej sušičke, dodržujte správne dávkovanie a neprekračujte odporúčané množstvo. Ďalej je vhodné pravidelne čistiť filter a vnútro sušičky od prípadných zvyškov aviváže.

 

Daniela Vaková, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe