Začíname so šitím: Čo je overlock a ako ho vybrať?

Overlock je typ šijacieho stroja, ktorý pomôže vytvoriť profesionálne švy. Naviac uľahčuje prácu, najmä pri šití z úpletu. Na trhu je ale toľko overlockov v širokej cenovej škále a vybrať ten pravý naozaj nie je jednoduché… A práve preto vám poradíme, ako vybrať ten správny!

Prečo overlock?

S overlockom je šitie efektívne - s trochou cviku za chvíľku vytvoríte veľmi odolné obnitkované okraje, ktoré vyzerajú ako na oblečenie z obchodu! Veľkú úľavu pocítite pri šití úpletov, pretože overlock dokáže vytvoriť skvelý pružný steh. Väčšina z nich naviac dokáže priamo odrezávať prebytočnú látku, takže sa vaše dielo nebude strapiť a dlhšie tak vydrží krásne.

Overlock alebo coverlock?

Na trhu máme dva stroje s podobným názvom - overlock a coverlock. Aký je medzi nimi rozdiel?

Zatiaľ čo overlock dokáže krásne začistiť konce látky, coverlock pomôže zašiť oblečenie tak, že je z lícovej strany vidieť len malé množstvo stehov. Dá sa na ňom vytvoriť napríklad tzv. krycí bielizňový steh. Ten môžeme vidieť napríklad na bežnom tričku - z lícovej strany sú dva rovné stehy, ale keď tričko otočíme naruby, uvidíme slučky. Steh je tak pevný, ale pritom nenápadný.

Naozaj overlock potrebujem?

Než sa rozhodnete kúpiť si overlock, je potrebné položiť si otázku, či ho naozaj využijete.

Pokiaľ šijete len raz za čas vankúše alebo potrebujete poupraviť rozpárané oblečenie, bez overlocku sa zaobídete. Jednou z vychytávok, ktorá vám šitie na overlocku aspoň trochu nahradí, je overlocková pätka. A nemusíte sa báť ani šitia úpletov na vašom šijacom stroji - tipy, ako si s úpletom poradiť a nezblázniť sa, nájdete v našom článku Ako zvládnuť šitie z úpletov na bežnom šijacom stroji. Coverlock zase môže byť nahradený bežným šijacím strojom, na ktorom vykúzlite rovný steh.

Overlock tiež využíva viac nití, vyžaduje preto trpezlivosť sa s ním naučiť zaobchádzať. Tiež je dôležité, že plne nenahradí klasicky šijací stroj - rovný steh, prišívanie zipsu alebo gombíkov sa na overlocku bohužiaľ zvládnuť nedá.

Pokiaľ ale šijete podľa strihov alebo robíte zložitejšie úpravy šatníku, overlock vám výrazne ušetrí nervy aj čas.

Kľúčová otázka: K čomu budem overlock používať?

Pokiaľ ste už rozhodnutí, že overlock za to naozaj stojí, rozmyslíte si, na čo ho budete používať.

Pokiaľ plánujete, že si občas potrebujete zakončiť okraje alebo ľahšie šiť úplety, poslúžia vám overlocky z nižších cenových kategórií.

Pokiaľ sa však vrháte do odvážnejších projektov,  využívate rôzne materiály a šijete často, bude pre vás najlepšie zakúpiť si overlock o niečo drahší - tieto stroje sú naviac lepšie skonštruované než ich lacnejší bratia a znesú tak viac záťaže.  Spoľahnúť sa môžete napríklad na overlocky od firmy Brother. A niektoré z nich sú dokonca tak vymakané, že dokážu prepnúť na funkciu coverlocku.

Ak ste technický typ a potrpíte si na skutočnú kvalitu, vyberajte overlocky z tých najvyšších cenových kategórií. Takým je napríklad overlock od firmy Pfaff, ktorý automaticky volí napríklad napätie nite a dĺžku stehu. Väčšinu parametrov na ňom tak môžete poupraviť a toto nastavenie následne uložiť. Dokážu to byť tak chytré mašinky!

Pre dobrú orientáciu na trhu tiež poslúžia značky - veľký spoľah je najmä na zmieňované overlocky Brother a Pfaff, a tiež aj značku Janome.

A čo ďalej?

Nezabudnite tiež na vhodné nite - overlock ich využíva hneď niekoľko (väčšinou 3 alebo 4) a má veľkú spotrebu. Je preto na mieste kupovať veľké (a kvalitné) kóny - napríklad nite od firmy Hard, ktoré ponúkajú širokú škálu farieb! A pokiaľ sa vrháte na šitie úpletov, skvelé sú na ne najmä pružné chemlonové nite. S nimi pôjde šitie ako po masle!

Viac informácií o nitiach do tohto sofistikovaného stroja sa dočítate v článku Aké nite patria do overlocku?

Nezabúdajte ani na kvalitné látky - šitie tak bude jedna radosť! S overlockom si môžete bezpečne dovoliť kde čo, napríklad aj šitie z príjemných úpletov! Skuste trebárs tieto skvelé metráže látok s úžasnými vzormi, ktoré nájdete na našom e-shope!

Pokiaľ na nás máte akékoľvek otázky, neváhajte nám napísať alebo zavolať.

A ak ste už niečo pekné ušili, budeme veľmi radi, ak sa nám s vašimi výtvormi pochválite!