Druhy stehov a ako sa v nich vyznať

Pokukujete nenápadne po šijacom stroji, ktorý vám už nejakú dobu leží v kúte? Alebo vás šitie láka, ale bojíte sa, že sa to proste nemôžete naučiť? Dnes sa pozrieme na základy a zhrnieme si, aké existujú druhy stehov a na čo sú vhodné. Tak poďme do toho!

Najprv trochu teórie

Keď šijeme, tak chceme spojiť dva kusy látky k sebe. A to prevedieme prostredníctvom stehu resp. švu. Aký je rozdiel medzi stehom a švom? Steh je základný prvok šitia. Súvislou radou stehov vytvoríme šev. Šiť môžeme ručne alebo na stroji. Podľa toho sa líšia druhy stehov, ktoré budeme využívať. A teraz sa poďme pozrieť na jednotlivé druhy stehov.

Šijeme ručne

Ak ste sa rozhodli, že sa pustíte do šitia pekne po starom, tak vezmite do ruky ihlu a niť a nič vám nebráni pustiť sa do ušitia svojho prvého kúsku.

Ako delíme stehy pri ručnom šití?

Pomocné stehy, ktoré ďalej delíme na predné (používame na stehovanie) a značkovacie (k označeniu určitého miesta na látke a preneseniu na druhý kus látky).

Ďalším druhom stehov pri ručnom šití sú spojovacie stehy, ktoré môžeme deliť na zadné (patria k najčastejšie používaným a svojim vzhľadom nahradzujú strojové šitie), perličkové (využijete napríklad pri ručnom všívaní uzáveru alebo na pevné zapošitie okrajov) a krížikové.

Určite využijete aj stehy obšívacie - na začistenie švových záložiek obnitkovacie stehy a ak chcete vyšívať, tak sa nezaobídete bez slučkového stehu.

Ak už máte ušité, čo potrebujete, tak nesmieme zabudnúť na ozdobenie látky, k čomu využijete ozdobné stehy (krížikový, slučkový, retiazkový, stonkový).

Ozdobné vyšívacie stehy

Čo tak vami ušitý kúsok ozdobiť aj krásnou vyšívkou? Vyžaduje to trochu zručnosti, ale určite sa vám to podarí! Medzi základné vyšívacie stehy patrí predný a zadný steh, retiazkový steh, ktorý vyzerá aj veľmi ozdobne a potom samozrejme celá rada ozdobných stehov, kde záleží na vašej zručnosti, na čo si trúfnete.

Šijeme na stroji

Rozhodli ste sa investovať do šijacieho stroja alebo ste jeho šťastnými majiteľkami? Tak to vás určite bude zaujímať základné rozdelenie stehov pre šijací stroj. Každý stroj je samozrejme trochu iný a ponúka rozdielné možnosti, ale poďme sa pozrieť na skutočne základné stehy.

Ako delíme stehy pri šití na stroji?

Priamy steh tvorí pravidelné stehy idúce za sebou. Na svojom stroji si môžete zvoliť požadovaný druh priameho stehu. Nastavenie sa líši stroj od stroja.

Cik-cak steh je jeden z najviac používaných a univerzálnych stehov. Tento steh využijete pri začisťovaní, látaní, ale aj pri dekorácií látky.

Pružný steh najčastejšie používame na pleteninách. Ak použijete tento steh, tak by sa materiál nemal nikde zhrňovať.

Stehom so zapošitím šijte na začiatku a konci šitia, pretože slúži ako poisťovací steh.

Entlovací steh (kľukatý steh) je svojím využitím podobný cik-cak stehu - používa sa k začisteniu okrajov látky alebo ako ozdobný steh.

Overlockový steh využijete pri začisťovaní okrajov látky. Ak nechcete, aby sa vami ušité prestieranie na stôl nepekne strapilo, bude najlepšie okraj z rubu začistiť týmto stehom.

Ak šijete na overlocku, ktorý týmto stehom disponuje, tak v jednu chvíľu šijete rovno a zároveň látku obnitkovávate.

Vedeli ste, že vďaka stroju môžete aj gombíkovú dierku obšiť v jednom kroku? Také stroje budú mať v popise - jednokroková gombíková dierka. Existujú aj stroje, ktoré tento úkon nezvládnu tak rýchlo, ale využijú na to štyri kroky. U takých v popise nájdete - štvorkroková gombíková dierka.

Aj gombíkové dierky samozrejme delíme ďalej na prádlové (základný tvar, sú hranaté) alebo napríklad konfekčné, ktoré sú guľaté a ktoré vedia šiť len niektoré stroje.

 

Ako to už tak býva, tak samotná prax vás obohatí omnoho viac než kopa teoretických informácií. Tak vezmite ihlu alebo sadnete si k stroji a pusťte sa do šitia. S každým ušitým kúskom sa budete zlepšovať!