Druhy úpletov a kám vás oblečú

Chystáte sa šiť z obľúbených úpletov? Zistíte, aké existujú druhy a na čo sa hodia, nech si pre svoje tvorenie vyberiete ten pravý!

Úplety vs. tkaniny: základné delenie látok

Tkanina sa vyrába v sústave na seba kolmých nití na tkáčskom stroji. Jednotlivé vlákna sú natiahnuté, a preto výsledná látka menej pruží. Ako tkaninu si predstavte satén, džínovinu, keper, flanel a froté.

Úplet (pletenina) predstavuje jednotlivé vlákna (očka), ktoré sa do seba prepletajú. Látka teda omnoho viac pruží. Ide o teplákovinu, jednolícny aj obojlícny úplet a interlok.

Aké sú 3 základné druhy úpletov

Obecne si úplet predstavte ako pružnú, mäkkú a priedušnú látku, ktorá bude ľahko priliehať k vašej koži. Úplety primárne delíme na 3 druhy podľa spôsobu pletenia:

Jednolícny úplet

Táto jednoduchá pletenina sa tvorí štýlom jednu radu hladko a druhú obratko. Ide o ľahkú látku, ktorá menej pruží. Oceníte ju ako materiál pri šití legín, tričiek aj šiat.

Obojlícny úplet

Líce aj rub tohto úpletu sú totožné, preto ľahko svetu vystavíte obe strany. Obojlícny úplet je ťažší a teplejší, a tak sa hodí na šitie zimných kúskov oblečenia.

Teplákovina

Teplákovinu zabezpečili výplnkovou niťou, aby bola viac pružná, preto sa jej hovorí tiež výplnok. Prečítajte si, čo všetko si z teplákoviny môžete ušiť.

Poznajte druhy úpletov podľa materiálu

Úplet sa vyrába z rôznych materiálov, ktoré potom danému kúsku oblečenia prepožičiavajú jedinečné vlastnosti- materiál chladí, hreje, pruží, dýcha… Môžeme teda povedať, že nech je leto alebo zima, v úplete je vždy príma.

Bavlnený: do kina aj na dobrú noc

Bavlnený úplet vyniká všeobecne obľúbenými vlastnosťami. Je mäkký, splývavý a pružný. Nemusíte ho často žehliť a keď sa spotíte, pohotovo pot vstrebe. Vytvoríte z neho pohodlné slušivé tričko na von, do kina aj príjemné pyžamo na doma, a to pre všetkých členov rodiny. Viac sa o bavlnenom úplete dozviete tu.

Bambusový: do fitka aj pre citlivé pokožky

Bambusový úplet si mnohí obľúbili pre jeho jemnosť. Budete sa v ňom cítiť veľmi pohodlne. Úplet z bambusu odolá baktériám a zároveň prirodzene saje, preto sa hodí ako na oblečenie pre alergikov, tak aj pre tých, ktorí cvičia, behajú alebo napríklad hrajú volejbal.

Viskózový: na letný podvečer

Počuli ste niekedy, že viskóza sa používa všade tam, kde si prajete zastúpiť jemnosť prírodného hodvábu? Viskózový úplet je citlivý materiál, ktorý vám nepridá na objeme. Oblečenie z viskózy vás ochladí v teplý letný večer a príjemné zrazní vašu siluetu.

Zmesový: na púšťanie šarkanov aj do divadla

Bodol by svetrík, teplé sako alebo šaty? Zmesový úplet vyššej gramáže vás aj vašich najmenších zahreje v jesennom vetríku aj v chladnejších priestoroch. Obopne kožu svojho majiteľa, ale nechá ho voľne dýchať.

 

Prišiel vám článok o úpletoch vhod? Zdieľajte ho so svojimi blízkymi, aby zistili, ako ideálne využijú úplety zo svojho šatníku.