Materiály: 7 dôvodov, prečo milovať merino

Merino je neskutočne príjemný, funkčný materiál vyrábaný z ovčej vlny. Vznikajú z neho úplety s úplne skvelými vlastnosťami. Poďte sa s nami pozrieť na dôvody, prečo sa toľko ľudí po celom svete do merina proste zamilovalo.

Dôvod prvý: Merino je jemné a neškrabe

Merino je oveľa príjemnejšie než tradičná ovčia vlna - jeho jednotlivé vlákna sú omnoho tenšie, dlhšie a prirodzene zakrútené, takže sa dotykom s pokožkou prirodzene ohnú. Aj z toho dôvodu sa hodí na šitie oblečenia, ktoré sa dotýka holej kože - upnuté tričká, legíny atď.

Dôvod druhý: Merino pomáha regulovať telesnú teplotu

Táto látka tiež funguje ako skvelý regulátor teploty! Aj ako tenká vrstva v zime zahreje a vo veľkom teple naopak ochladí. Zároveň perfektne odvádza vlhkosť, takže budete aj pri potení stále v suchu. Práve kvôli tomu si z merina robili oblečenie beduíni, ktorí kvôli teplotným rozdielom na púšti museli zniesť rozličné podmienky. Merino ich proste nezradilo.

Dôvod tretí: Merino je hypoalergénne 

Vo vláknach merino vlny sa zle rozmnožujú baktérie, takže aj prepotené tričko z tohto materiálu sa zaobíde bez nepríjemného zápachu. Merino je zároveň hypoalergénne a je vhodné aj pre citlivú, podráždenú alebo dokonca ekzematickú pokožku, pretože reguluje telesnú vlhkosť. Slúži tak ako pomyselná druhá koža, a to dokonca aj pre vašich najmenších - preto je úžasné napríklad na detské ponožky, body alebo čiapočky! Inšpiráciu na tvorenie pre vašich najmenších môžete načerpať aj v časopise Burda.

Dôvod štvrtý: Úplet z merina je elastický

Výhodou merina je tiež jeho pružnosť. Môže sa bez poškodenia roztiahnuť dokonca až o tretinu svojej pôvodnej veľkosti. A hlavné je, že sa opäť vráti do svojho pôvodného tvaru a nevyťahá sa! Preto v ňom budete vždy vyzerať upravene aj po rokoch nosenia, pretože zvládne kde čo.

Dôvod piaty: Merino je pre deti, športovce aj elegánov

Kúzelnou vlastnosťou merina je jeho široké využitie. Šiť z neho môžete skvelé detské oblečenie, pekné funkčné prádlo pre športovcov a nezradí vás ani ako skvelo padnúce, elegantné tričko, v ktorom sa budete cítiť príjemne aj v nepríjemných teplotách na vašom pracovisku.

Designeri majú merino radi, pretože sa s ním dobre pracuje - od strihania, cez nažehľovanie až po jeho tvárnosť a ľahké riasenie. Napríklad výstrih voda vyzerá na blúzke z merina úplne skvele! A naviac sa merino minimálne krčí, takže poistí váš uhladený vzhľad za každých okolností.

Dôvod šiesty: Merino sa dobre udržuje

Merino môžete kľudne prať v práčke, najlepšie do 40 stupňov. Pri praní merina nepoužívajte aviváž - látka je jemná sama o sebe, takže nepotrebuje zmäkčiť. Naviac by tým mohla stratiť svoje kvality.

Jedinou nevýhodou je, že prádlo z merina schne dlhšie než funkčné prádlo zo syntetických materiálov. Avšak za tie supervlastnosti a láskavý dotyk to proste stojí!

Dôvod siedmy: Merino je ekologické

Aby toho nebolo málo, nosenie oblečenia z merina je ekologická voľba! Tento materiál je totiž ľahko recyklovateľný a obnoviteľný. Vďaka tomu, že je prírodný, sa z neho naviac neuvoľňujú prírode škodlivé vlákna ako z umelých materiálov. A ešte k tomu je veľmi odolný, takže v šatníku vydrží dlhé roky!

Na záver

Ak ste sa do tejto superlátky zamilovali rovnako ako my, objednávajte metráž merina na našom e-shope. 

A pokiaľ máte nejaké otázky, neváhajte nám napísať alebo zavolať.