Materiály: Čo je to modal?

Modal je typ viskózového vlákna, ktorý je získavaný úpravou dubovej celulózy. Látky z modalu sú mäkké, pružné, ľahké na nosenie ale zároveň odolné. Človek sa v nich celý deň cíti ako v láskyplnom objatí. 

Prečo zvoliť modal?

Ak hľadáte pohodlný a praktický materiál na oblečenie na doma, športovanie alebo na komfortnejší pobyt v práci, modal vás nikdy nezradí.

Využitie tejto látky vám vyženie z hlavy všetky obavy z prania - materiál sa nezmršťuje v práčke, nežmolkuje sa a drží si svoju pôvodnú farbu - v oblečení z tohto materiálu sa tak budete vždy cítiť uhladene. Je tiež vhodným materiálom na šitie často noseného oblečenia, pretože sa len tak nezoderie. S modalom taktiež šetríte planétu, pretože kúsky z neho vyrobené sa len tak rýchlo neobnosia. Pri jeho výrobe je použité menšie množstvo vody ako pri spracovaní bavlny.

Optimálna teplota prania je 40 stupňov. Vďaka zachovaniu svojej farby sa u modalu nemusíte báť, že by vám zafarbilo iné oblečenie.

Druhy modalu

Na základe vlastností rozlišujeme niekoľko druhov modalových látok - tak napríklad jednolícny úplet, ideálny materiál na tvorbu ľahkého letného oblečenia, ktoré vďaka savým vlastnostiam modalu dokáže odvádzať pot, a to asi o polovicu viac než bavlna. Je tak vhodný na výrobu tričiek, legín, kraťasov a dokonca aj spodného prádla.

Ďalším typom je napríklad modalová teplákovina, ktorá má vyššiu gramáž - je ideálna na výrobu teplákov, mikín a tiež teplejších šiat, ktoré v horšom počasí spoľahlivo zahrejú.

 

Metráž modalu môžete nakupovať na e-shope Mamtex alebo sa môžete zastaviť priamo na predajni, kde si modal môžete naživo prehliadnúť.

Na e-shope nájdete tiež vzorky ako jednolícnych úpletov, tak aj modalovej teplákoviny.