Všetko čo potrebujete vedieť o nepremokavom a vodeodolnom oblečení od výberu po údržbu

Viete ako funguje nepremokavé a vodeodolné oblečenie a na čo si dať pri jeho nosení pozor?

Autor fotky: Pixabay: https://www.pexels.com/sk-sk/photo/architektura-dazd-okna-chodnik-163723/

V dnešnej dobe je kvalitné funkčné oblečenie navrhované tak, aby odolávalo extrémnym poveternostným podmienkam a zároveň poskytovalo pohodlie a štýl. Nepremokavé a vodoodolné oblečenie sa stáva neoddeliteľnou súčasťou našej garderóby, či už pre outdoorové aktivity alebo pre každodenné nosenie v mestskej džungli. 

Ako sa o tieto špeciálne kúsky správne starať, aby sme zachovali ich funkčnosť a predĺžili ich životnosť?

V tomto článku sa ponoríme do problematiky starostlivosti o nepremokavé a vodoodolné oblečenie. Budeme sa zaoberať všetkými aspektmi tejto témy: od prania a čistenia, cez opravy a skladovanie, až po výber správnych impregnačných prostriedkov. Prejdeme si tiež rôzne materiály používané pri výrobe týchto odevov, aby sme pochopili, ako môžu ovplyvniť ich výkonnosť a životnosť.

Môžeme vás uistiť, že tento článok bude plný užitočných rád a odporúčaní, ktoré vám pomôžu zachovať vaše nepremokavé a vodoodolné oblečenie v optimálnom stave. Preto, ak vás zaujíma, ako sa správne starať o tieto špeciálne odevy, alebo ak plánujete investovať do kvalitného nepremokavého oblečenia, určite čítajte až dokonca. Čakajú na vás cenné informácie, ktoré vám pomôžu urobiť tie správne rozhodnutia. 

Čo znamená “nepremokavé a “vodoodolné”

Oblečenie, ktoré nás chráni pred zmenami počasia, je skutočne neoceniteľné. Ale nie všetky kúsky sú rovnako účinné a to je dôvod, prečo by sme mali pochopiť, čo znamenajú termíny "nepremokavé" a "vodoodolné".

Nepremokavé oblečenie

Nepremokavé oblečenie je ako váš osobný štít proti nečasu. Má špeciálnu vrstvu, ktorá bráni vode preniknúť dovnútra. S touto technológiou ste sa mohli stretnúť napríklad pri nepremokavom obale na batoh. Môžeme to prirovnať k pevnej stene, ktorá vodu zadrží a odblokuje. 

Takéto oblečenie je ideálne, keď je vonku vlhko alebo prší. Aj vtedy, keď sa plánujete zúčastniť na aktivitách, pri ktorých pravdepodobne budete vystavení veľkému množstvu vody. Môže to byť turistika, rybolov alebo kempovanie.

Nepremokavosť oblečenia môže byť relatívna a záleží aj od interpretácie toho, kto ju testuje a akým spôsobom. Všeobecne môže byť akákoľvek látka považovaná za nepremokavú vtedy, keď dokáže odolávať určitému množstvu vody, ktoré sa v rámci testovania označuje ako vodný stĺpec.

Viac informácii o tom, ako funguje nepremokavé oblečenie, môžete nájsť tu.

Vodoodolné oblečenie

Na druhej strane vodoodolné oblečenie je ako váš kamarát, ktorý je pripravený vám pomôcť, má však určité obmedzenia. 

Tento typ oblečenia má schopnosť odolávať vode do určitej miery. Je navrhnutý tak, aby vám poskytol ochranu v miernom daždi a vo vlhkom prostredí, ale nebude úplne efektívny v prípade silnejšieho dažďa, ani keď budete vystavení vode dlhší čas. 

Vodoodolné oblečenie je ideálne pre bežné denné nosenie, keď vás na ceste do práce alebo do obchodu zastihne mierny dážď.

Obrázok od Karsten Madsen z Pixabay

 

Druhy nepremokavého a vodoodolného oblečenia

Bez ohľadu na to, či hľadáte oblečenie pre svoje outdoorové dobrodružstvá, módne kúsky pre mestský život, oblečenie pre vaše deti alebo profesionálnu výstroj, existuje široká škála nepremokavých a vodoodolných možností, ktoré vám pomôžu zostať v suchu a pohodlí v akýchkoľvek poveternostných podmienkach.

A. Technické oblečenie (outdoor, športové)

Technické alebo outdoorové oblečenie je navrhnuté tak, aby vám ponúklo vrchnú ochranu aj v najťažších podmienkach. Nepremokavé športové bundy, nohavice alebo obuv majú zvyčajne vysoký stupeň odolnosti voči vlhkosti. Sú ideálne pre športové aktivity vonku, ako sú turistika, beh, cyklistika alebo lyžovanie, keď je dôležité zostať v suchu a cítiť sa pohodlne. 

B. Módne oblečenie (bundy, topánky)

Módne oblečenie, ako sú nepremokavé bundy alebo topánky, kombinuje praktickosť s eleganciou. Zatiaľ čo vodoodolné módne kúsky môžu odolávať ľahkým dažďom a vlhkosti, nepremokavé modely sú schopné poskytnúť úplnú ochranu aj v prípade silného dažďa. Takéto oblečenie je ideálne pre mestský život, kde sa môžete stretnúť s rôznymi poveternostnými podmienkami.

C. Oblečenie pre deti (overaly, čižmy)

Nie je nič horšie, ako keď sa vaše deti vrátia zvonku mokré a uzimené. Práve preto je oblečenie pre deti často vyrobené tak, aby bolo buď nepremokavé, alebo vodoodolné. Overaly a čižmy pre deti sú navrhnuté tak, aby odolali blatu, kalužiam a dažďu a zároveň poskytovali dostatočnú priedušnosť a pohodlie pre rôzne aktivity.

D. Profesionálne oblečenie (rybárske, poľnohospodárske, stavebné)

V určitých povolaniach je nepremokavé oblečenie nielen výhodou, ale často aj nevyhnutnosťou. Rybári, poľnohospodári, stavební robotníci a ďalší profesionáli často pracujú v náročných terénnych podmienkach, kde je dôležité zostať suchí. Profesionálne oblečenie je často vyrobené z robustných materiálov, ktoré sú schopné odolávať vode a zároveň poskytovať pohodlie a flexibilitu potrebnú pre prácu. To zahŕňa všetko od nepremokavých pracovných búnd až po vodoodolné pracovné čižmy. 

Image by wirestock on Freepik

Najčastejšie používané materiály

Na výrobu oblečenia a obuvi sa používajú rôzne materiály, ktoré sa líšia v stupni ochrany, ktorú poskytujú. V tejto časti sa bližšie pozrieme na najčastejšie používané nepremokavé a vodoodolné materiály, ako sú Gore-Tex, neoprén a guma a porovnáme ich vlastnosti a ceny.

Vodoodolné materiály (neoprény, gumy)

Vodoodolné materiály ako neoprén a guma sú schopné odolávať vode do určitej miery. Neoprén je syntetický kaučuk, ktorý je obzvlášť populárny pri výrobe potápačských neoprénových oblekov a vodáckeho výstroja, pretože poskytuje tepelnú izoláciu, aj keď je mokrý.

Guma je tiež často používaným materiálom pre vodoodolné výrobky, ako sú detské čižmy alebo pracovné rukavice. Aj keď tieto materiály možno neponúkajú rovnakú úroveň priedušnosti ako Gore-Tex, môžu byť lacnejšie a stále poskytujú dobrú ochranu proti vode.

Nepremokavé materiály (Gore-Tex, DryVen)

Nepremokavé materiály, ako sú Gore-Tex a DryVen, sú vychýrené výrobky v oblasti outdoorového oblečenia a obuvi. 

Gore-Tex je patentovaná tkanina, ktorá je známa svojou schopnosťou úplne zabrániť prenikaniu vody, zatiaľ čo umožňuje odparovanie potu. To znamená, že voda zvonka nemôže preniknúť dovnútra, ale pot z vašej pokožky môže preniknúť von, čo vám umožní zostať v suchu.

eVent je materiál podobný Gore-Texu, ale s niekoľkými výhodami. Je priedušnejší ako Gore-Tex, čo znamená, že umožňuje lepšie odparovanie potu. Tento materiál je tiež odolný a vysoko výkonný, ale môže byť drahší.

DryVen vyvinula spoločnosť The North Face ako alternatívu ku Gore-Texu a eVentu. DryVent je tiež membránový materiál, ktorý je nepremokavý a priedušný. Je o niečo menej výkonný ako Gore-Tex alebo eVent, je však lacnejší.

Pertex je ľahký a priedušný materiál, ktorý je ideálny pre aktivitu, pri ktorej je dôležitý nízky hmotnostný profil a vysoká priedušnosť. Tento materiál nie je tak odolný voči vode ako Gore-Tex alebo eVent, čo sa odzrkadľuje na jeho nižšej cene.

Ďalšou alternatívou ku Gore-Texu je HyVent, ktorý vyvinula spoločnosť The North Face. Je to menej nákladný materiál, ktorý poskytuje dobrú vodoodolnosť a priedušnosť, ale nie je taký odolný ako Gore-Tex alebo eVent.

Tieto materiály sú často používané v technickom oblečení, ako sú bundy, nohavice alebo obuv pre turistiku, lyžovanie a ďalšie outdoorové aktivity. Sú to vysoko funkčné, avšak aj pomerne drahé materiály.

Vždy je dôležité zvážiť, aké sú vaše individuálne potreby a očakávania, aj to, aký je váš rozpočet, aby ste našli správne riešenie pre vaše oblečenie.

Obrázek od StockSnap z Pixabay

Čo očakávať od nepremokavého a vodoodolného oblečenia - výhody a nevýhody

Nepremokavé a vodoodolné oblečenie je v dnešnej dobe stále obľúbenejšie, a to nielen medzi milovníkmi prírody a outdoorových aktivít, ale aj medzi bežnými spotrebiteľmi. Ponúka celý rad výhod, no ako každá vec, aj tieto materiály majú svoje nevýhody. Poďme sa na tieto aspekty pozrieť bližšie.

Výhody nepremokavého a vodoodolného oblečenia

  • Ochrana pred dažďom a vlhkosťou: 

Nepremokavé a vodoodolné oblečenie poskytuje významnú ochranu proti dažďu a vlhkosti. Nijaké mokré oblečenie, nijaké prechladnutie. To znamená, že sa môžete slobodne pohybovať na otvorenom priestranstve bez obáv, že by ste zmokli a následne prechladli.

  • Pohodlie pri outdoorových aktivitách: 

Ak ste milovníkom outdoorových aktivít, nepremokavé bundy alebo nohavice sú pre vás ideálnou voľbou. Môžete sa tešiť na turistiku, rybolov, kempovanie alebo iné dobrodružstvá aj za menej priaznivých poveternostných podmienok bez toho, aby ste museli obetovať svoje pohodlie.

  • Dlhšia životnosť oblečenia: 

Nepremokavé a vodoodolné oblečenie je často vyrobené z odolnejších materiálov, čo znamená, že má dlhšiu životnosť. Aj keď počiatočná investícia je väčšia, v dlhodobom horizonte sa môže táto investícia vyplatiť.

Nevýhody nepremokavého a vodoodolného oblečenia

  • Vyššia cena: 

Nepremokavé a vodoodolné oblečenie je zvyčajne drahšie ako bežné oblečenie. Toto je spôsobené vyššími výrobnými nákladmi a použitím špeciálnych materiálov. 

  • Špeciálne potreby pri starostlivosti a údržbe: 

Nepremokavé a vodoodolné oblečenie často vyžaduje špeciálnu starostlivosť a údržbu, aby si zachovalo svoje vlastnosti. Niektoré kúsky môžu vyžadovať špeciálne pracie prostriedky, nesmú sa sušiť v sušičke alebo potrebujú pravidelnú impregnáciu.

  • Niektoré materiály môžu byť menej priedušné: 

Aj keď mnohé nepremokavé materiály ponúkajú dobrú priedušnosť, niektoré majú túto vlastnosť na nižšej úrovni, čo môže byť nepríjemné, ak sa počas fyzickej aktivity spotíte. 

Čo je vodný stĺpec, alebo ako sa hodnotí nepremokavosť oblečenia

Priedušné materiály sú navrhnuté tak, aby umožnili prenos prebytočnej vlhkosti (potu) z vnútornej časti oblečenia na jeho povrch, kde sa môže ľahko odpariť. Tento proces nazývame "odvádzanie vlhkosti". To zabezpečuje, že vaše telo zostane suché aj pri vyššej fyzickej aktivite.

Oblečenie môže mať súčasne nepremokavé a priedušné vlastnosti, ale v praxi sa často ukáže, že je v jednej z týchto oblastí slabšie. To nás vedie k hodnoteniu funkčnosti oblečenia.

Existuje viacero stupňov vodoodolnosti. Tá sa meria pomocou vodného stĺpca. Ten udáva množstvo vody, ktorému dokáže materiál odolať pred tým, ako začne vodu prepúšťať. Nie je to teda údaj súvisiaci len s vodnými športami. Táto hodnota je zvyčajne udávaná v milimetroch (mm) a čím je hodnota vyššia, tým je oblečenie odolnejšie voči vode.

Napríklad oblečenie s hodnotou vodného stĺpca 2 000 mm dokáže odolávať 2 000 mm vody, čo je rovnaké ako 2 000 litrov vody na meter štvorcový. To znamená, že takéto oblečenie môže odolať ľahkému dažďu alebo snehu.

Hodnota 5 000 mm zodpovedá základnému nepremokavému oblečeniu, ktoré však pri silnejšom daždi poskytuje len obmedzenú ochranu. 

Oblečenie s hodnotou 10 000 – 15 000 mm vám poskytne ochranu aj pri intenzívnejšom daždi alebo snežení, avšak pri dlhodobom kontakte s mokrým povrchom alebo pri tlaku vody môže materiál vodu absorbovať.

Pokiaľ je hodnota vyššia ako 20 000 mm, oblečenie by vás malo udržať v suchu aj pri silnom daždi a tlaku, napríklad pri nosení batohu alebo sedení na mokrom povrchu.

Čo sa týka priedušnosti, hodnota 5 000 – 10 000 g/m2 je prijateľná pre bežné nosenie. Pri fyzickej aktivite však môže byť nedostatočná. Oblečenie s hodnotou 10 000 – 15 000 g/m2 je vhodné na mierne fyzické aktivity, avšak pri intenzívnejšom potení môže byť nedostatočne priedušné. Hodnota 15 000 – 20 000 g/m2 a vyššie by mala byť dostatočná aj pri náročnej fyzickej práci.

Neprehliadnite označenie EN 343. Táto európska norma testuje nepremokavosť a priedušnosť oblečenia. Výsledky týchto testov nájdete na štítku na vnútornej strane oblečenia, pričom hodnota 3 znamená, že oblečenie vyhovuje najvyšším štandardom a je vhodné na univerzálne použitie vo vlhkom prostredí.

Je dôležité si uvedomiť, že tieto hodnoty sú len orientačné a skutočná vodoodolnosť a nepremokavosť oblečenia môže závisieť aj od iných faktorov, ako sú typ a kvalita materiálu, spracovanie a údržba. Vždy odporúčame prečítať si pokyny a označenie výrobcu, aby ste vedeli, akú úroveň ochrany oblečenie skutočne poskytuje.

Image by montypeter on Freepik

Správna starostlivosť o oblečenie

Starostlivosť o nepremokavé a vodoodolné oblečenie je kľúčová pre zachovanie jeho funkcionalít a dlhodobej životnosti. Ako sa teda o takéto oblečenie správne starať? Existujú konkrétne kroky a tipy na čistenie, pranie, opravy a skladovanie, ktoré vám pomôžu udržať vaše oblečenie v optimálnom stave.

Tip: Odev je našou súčasťou a prichádza do kontaktu s našou kožou, preto by sme mali poznať zdravotne nezávadné materiály na výrobu oblečenia a chrániť tak svoju pokožku.

Tip na čistenie a pranie

Nepremokavé a vodoodolné oblečenie si vyžaduje špeciálnu starostlivosť pri čistení a praní. V prvom rade je dôležité sledovať pokyny výrobcu na štítku. Niektoré materiály môžu byť citlivé na teplotu, chemické látky alebo mechanické ošetrenie.

Všeobecne platí, že nepremokavé a vodoodolné oblečenie by sa malo prať pri nízkej teplote s použitím jemného pracieho prostriedku. Niektoré materiály sa za určitých okolností môžu prať aj v práčke, ale nie sú vhodné do sušičky. Po vyčistení je potrebné oblečenie opäť impregnovať, aby si zachovalo svoje vodoodpudivé vlastnosti.

Možnosti opravy a obnovy vodoodolných a nepremokavých vlastností

Ak si všimnete, že vaše oblečenie už nie je tak vodoodolné alebo nepremokavé ako predtým, pravdepodobne prišiel čas na obnovu jeho vodoodpudivých vlastností. Na to existujú špeciálne prípravky, ktoré sa aplikujú na povrch oblečenia a obnovujú jeho schopnosť odpudzovať vodu. Tieto prípravky sa často nazývajú impregnácie a sú k dispozícii v rôznych formách, ako sú spreje, gély alebo pracie prostriedky.

Ak je oblečenie poškodené, napríklad má dieru alebo trhlinu, je možné ho opraviť pomocou špeciálnych lepidiel alebo náplastí. Tieto opravy by však mali byť vykonané odborníkom, aby sa zachovala vodoodolnosť a nepremokavosť oblečenia.

Skladovanie pre zachovanie kvality

Pri skladovaní nepremokavého a vodoodolného oblečenia je dôležité dbať na to, aby bolo suché a čisté. Vlhkosť a nečistoty môžu poškodiť vodoodpudivé vlastnosti materiálu a skrátiť jeho životnosť. Oblečenie by malo byť skladované na suchom, tmavom a vetranom mieste, ideálne zavesené, nie zložené. Ak je oblečenie zložené, môže to spôsobiť záhyby a praskliny v materiáli, ktoré môžu znížiť jeho vodoodolnosť a nepremokavosť.

Aké impregnačné prostriedky použiť a kedy

Impregnačné prostriedky sa používajú na zvýšenie vodoodpudivých vlastností oblečenia a obuvi, a tým aj na zlepšenie ich ochrany proti dažďu a vlhkosti. Existuje niekoľko typov impregnačných prostriedkov, vrátane chemických prípravkov a prírodných alternatív. 

Impregnačné spreje: 

Sú najbežnejším typom impregnačných prostriedkov. Sú ľahko aplikovateľné, stačí ich rovnomerne nastriekať na povrch oblečenia alebo obuvi a nechať uschnúť. 

Impregnačné gély alebo krémy: 

Sú ideálne pre obuv, ktorá je vystavená náročnejším podmienkam, ako sú napríklad turistické topánky. Aplikujú sa priamo na povrch obuvi a vtierajú sa priamo do materiálu.

Impregnačné pracie prostriedky: 

Sú navrhnuté pre pranie vodoodolného a nepremokavého oblečenia v práčke. Tieto prostriedky obnovujú vodoodpudivé vlastnosti oblečenia počas prania.

Prírodné impregnačné prostriedky: 

Existujú aj alternatívy k tradičným chemickým impregnačným prostriedkom. Napríklad včelí vosk môže byť použitý na impregnáciu obuvi alebo dokonca bavlnených či vlnených materiálov. Tento vosk sa roztaví a potom sa rovnomerne nanáša na tkaninu, čím sa vytvorí vodoodpudivá vrstva. Môže byť vhodný napríklad na luxusnú koženú obuv, ktorú chcete impregnovať šetrne.

Nanotechnologické impregnačné prostriedky: 

Vďaka pokrokom v nanotechnológii sa objavuje nová generácia impregnačných prostriedkov. Tieto prostriedky vytvárajú na povrchu oblečenia alebo obuvi ultra tenkú vrstvu, ktorá je odolná voči vode, no zároveň umožňuje materiálu dýchať.

Pri výbere impregnačných prostriedkov je dôležité brať do úvahy typ oblečenia alebo obuvi, ktoré potrebujete impregnovať, ako aj zdravotné a environmentálne aspekty používaných produktov.

Zhrnutie

Výber správneho oblečenia je kľúčový pre komfort a bezpečnosť, a to najmä v prípade outdoorových aktivít alebo nepredvídateľného počasia. Nepremokavé a vodoodolné oblečenie ponúka ochranu pred dažďom a vlhkosťou, na druhej strane si vyžaduje špecifickú starostlivosť pre zachovanie jeho vlastností.

Veríme, že užitočné informácie o starostlivosti o toto oblečenie, vrátane tipov na čistenie, pranie, opravy a skladovanie, vám pomôžu s výberom rôznych typov impregnačných prostriedkov a materiálov, ktoré sa používajú pri nepremokavom oblečení.

Získané poznatky vám môžu pomôcť urobiť správne rozhodnutia pri kúpe nového odevu, ako aj pri starostlivosti o oblečenie, ktoré už vlastníte. Možno vás inšpirujú prehodnotiť svoju súčasnú garderóbu a investovať do kvalitných funkčných kúskov, ktoré vám budú slúžiť dlhé roky.

Autor fotky: Harrison Haines: https://www.pexels.com/sk-sk/photo/sedenie-letokruhy-dazd-mokry-3536497/

 

Radka Žiaková, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO