Materiály: Organická bavlna GOTS – ekologická voľba pre vašu udržateľnú módu

Je veľmi pravdepodobné, že je váš šatník plný oblečenia z bavlny. Jej vlastnosti ju totiž priamo predurčujú k tomu, že je ideálnymvšestranným materiálom na výrobu akýchkoľvek tkanín či pletenín. Nájsť ju môžete aj v čipke alebo ako prímes v iných látkach.

 

Aké vlastnosti to sú a odkiaľ sa bavlna vzala?

Bavlna je prírodné vlákno, ktoré získavame priamo z rastlín bavlníku. Ide o jednu z najrozšírenejších plodín na svete v textilnom priemysle, ktorá sa pestuje vo viac než 80 krajinách po celom svete.

Bavlnené materiály sú úžasne všestranné a cenené pro svoju mäkkosť, pevnosťstálosť. Nesporné výhody má bavlna aj čo sa týka jej stálofarebnosti, skvele taktiež vedie teplo a odvádza pot, nevytvárajú sa na nej hrčky, je antistatická a rozhodne sa vám z nej bude dobre šiť.

Z bavlnených látok môžete ďalej vyberať popelín, ktorý je vhodný predovšetkým na šitie košieľ a blúzok, bavlnený satén, ktorý je skvelý na výrobu obliečok alebo napríklad spodnej bielizne, alebo flanel, z ktorého vytvoríte úžasné deky alebo pyžamá. Ak vám to ale nestačí, máme pre vás BIO bavlnu.

 

BIO bavlna – oplatí sa?

BIO výrobky v dnešnej dobe rýchlo naberajú na popularite. Je ale BIO bavlna lepšou a udržateľnejšou voľbou než klasické bavlnené vlákno, ktoré označenie BIO nenesie?

Ako biologicky odbúrateľná prírodná tkanina je klasická bavlna samozrejme šetrnejšia k životnému prostrediu než vlákna syntetické. Avšak BIO bavlna a výrobky z nej posúvajú udržateľnosť ešte o krok ďalej.

Pretože je samotný bavlník náchylnejší k rôznym škodcom, pristupuje sa pri výrobe klasickej bavlny aj k použitiu pesticídov, umelých hnojív, prípadne k použitiu iných chemických látok, ktoré môžu spôsobiť alergickú reakciu citlivej pokožke. Ak sa problém s citlivou pokožkou alebo s alergiami týka aj vás alebo sa chystáte šiť pre tých najmenších, určite sa vám oplatí siahnuť po BIO bavlne s certifikátom GOTS.

BIO bavlna s certifikátom GOTS (Global Organic Textile Standard) sa pestuje metódami, ktoré majú nízky dopad na životné prostredie. Ak sa látka pyšní certifikátom GOTS, znamená to, že prísne kontrolované nielen jej spracovávanie, ale aj samotné pestovanie, ktoré je bez akýchkoľvek látok neprírodného pôvodu. Môžete si byť istí, že ak si kúpite organickú bavlnu s certifikátom, dostane sa vám do rúl len to najlepšie ekologicky udržateľné vlákno.

Výrobky vyrobené z certifikovanej bavlny vám skrátka budú robiť ešte väčšiu radosť, keď budete vedieť, že látka bola vyrobená udržateľným spôsobom.

 

Čo z BIO bavlny s certifikátom GOTS môžete vytvoriť?

Prakticky všetko, čo môžete vytvoriť z bavlny bez certifikátu, len s tou výhodou, že materiál bude o niečo krajší a najmä hypoalergénny. Predurčuje ju tak predovšetkým na šitie vecí pre bábätká, ako sú hniezdočká, látkové hračky, bodinká, tepláčiky alebo tričká. Seba môžete vystrojiť do nových bavlnených šatov alebo tričiek, legín či kardigánov. Medze sa nekladú ani pokiaľ budete chcieť vytvoriť výrobky do interiéru, kedy môžete ušiť obrusy, obliečky na vankúše, posteľné plachty, závesy a prakticky čokoľvek, na čo si spomeniete. Je len na vás, či si vyberiete metráž zo širokej ponuky tkanín alebo úpletov.

Na zakončenie tričiek, šiat a iných výrobkov sa vám budú hodiť patenty, ktoré si môžete zakúpiť tiež v BIO kvalite.

Preferujete o niečo pevnejší a teplejší materiál? Siahnite po BIO teplákovine.

Chcete si ušiť košeľu alebo napríklad jemné závesy? Neurobíte chybu, ak si vyberiete z BIO popelínu.

 

Aké sú tipy pre šitie z BIO bavlny?

Bavlna je jedným z najjednoduchších materiálov pre šitie a poradí si s ňou aj úplný začiatočník.

Ak šijete z bavlneného plátna, pre tie najlepšie výsledky je vhodné v priebehu šitia látku žehliť. V prípade úpletov je dobré používať vhodnú streč ihlu a látku pri šití nenaťahovať, aby sa nám pod rukami neskrútila.

Látky z bavlny sa pri prvom praní môžu jemne zraziť. Existujú dva tábory, kedy jeden tvrdí, že je potrebné látku pred použitím vyzrážať. Zbavíte ju tak prípadných chemikálií (čo pri BIO bavlne riešiť nemusíte) a presne viete jej rozmery po vyzrážaní, ktoré sa ďalším praním už nezmenia. Ak však látku dopredu vyperiete, môže sa stať, že už nechytíte správny smer nite, prípadne vyperiete možnú impregnáciu, ktorú má latka pre lepšiu manipuláciu s ňou. Môžete vyskušať aj tretí variant, pri ktorom vyperiete malý štvorec látky napr. s rozmermi 10 x 10 cm a hneď uvidíte, či a o koľko sa látka prípadne zrazila. To môžete prispôsobiť vášmu šitiu.

Vašim kreatívnym projektom už nič nebráni.

 

A ako sa o BIO bavlnu starať? Potrebuje nejakú špeciálnu starostlivosť?

Rovnako ako u akéhokoľvek iného materiálu, je dôležité venovať pozornosť správnej starostlivosti, aby ostala krásna a dlho si zachovávala svoj tvar. Tak, ako je BIO bavlna šetrná k pokožke a životnému prostrediu, potrebuje rovnako šetrné zaobchádzanie v podobe jemných pracích prostriedkovnízkych teplôt pri praní (do 30 °C). Pri žehlení využite maximálne teplotu do 110 °C a netrápte ju v sušičke.

 

Záverom

Ak chcete podporiť prírodu alebo dopriať to najlepšie vašej jemnej pokožke, určite odporúčame kúpiť si BIO bavlnu s certifikátom GOTS. Z výrobkob z tejto kvalitnej látky budete mať len radosť a radi ich budete obliekať znovu a znovu.

A kde ju kúpite? Široké spektrum vzorov a farieb môžete objednať priamo na našom e-shope alebo si môžete látku osobne poobzerať priamo u nás na predajni.