Certifikát Öko-Tex Standard 100

 

Premýšľali ste niekedy nad tým, za akých podmienok boli látky, ktoré kupujete, vyrobené? Pre čoraz viac ľudí je dôležité nakupovať kvalitné, udržateľné a ekologické výrobky. Ak ste si nedávno zakúpili látku s označením Öko-Tex Standard 100, iste vás zaujíma, čo toto označenie látky alebo výrobku znamená. Ako sa medzi ostatnými certifikátmi vyznať? Je lepšie označenie BIO alebo certifikát Öko-Tex Standard 100? Odpoveď nájdete v článku.

DSC_0950web (kopie)

 Čo je to certifikát Öko-Tex Standard 100 a kde sa vzal?

Certifikát Öko-Tex Standard 100 je globálny jednotný testovací a certifikačný systém pre textilné materiály, medziprodukty a konečné produkty. V zásade je možné testovať výrobky v každej fáze spracovania od nití, gombíkov, cez doplnky až po hotové látky či hotové výrobky. Certifikát zahrňuje analýzu škodlivých látok a pre každú látku predpisuje jednotlivo stanovenú limitnú hodnotu, ktorú je nutné pri spracovaní dodržiavať. V mnohých prípadoch sú limitné hodnoty stanovené nad rámec národných či medzinárodných požiadaviek.

Certifikát začala používať medzinárodná asociácia Öko-Tex, ktorá bola založená v roku 1992 a vznikol ako reakcia na rastúci celosvetový dopyt po zaistení bezpečnosti výrobkov.

Produkty, ktoré nesú tento certifikát nemôžu obsahovať žiadnu zo škály stanovených škodlivých alebo potenciálne škodlivých látok, ktoré by mohli poškodiť životné prostredie alebo dráždiť ľudskú pokožku. Medzi tieto látky sa radí napríklad formaldehyd, nikel, azofarbivá, ťažké kovy, pesticídy alebo látky, u ktorých existuje podozrenie, že by mohli vyvolávať alergické reakcie ako napríklad ftaláty.

Kritéria pre splnenie podmienok a udelenie certifikátu sa aktualizujú a revidujú každý rok. Ak si teda chce výrobca označenie o nezávadnosti produktu udržať, musí každý rok znovu žiadať o aktualizáciu certifikátov.

Spoločnosti sa o certifikát môžu hlásiť dobrovoľne. Produkty si môžu nechať otestovať v niekoľkých laboratóriách po celom svete. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o globálny štandard, požiadavky sú pre všetky krajiny rovnaké. Ak si teda zakúpite textíliu alebo iných výrobok s týmto certifikátom, môžete si byť istí, že materiál, ktorým sa obklopujete, je bezpečný vo všetkých ohľadoch.

 

Triedy certifikátu Öko-Tex Standard 100

Výrobky označené akýmkoľvek certifikátom Öko-tex Standard 100 sú zaradené do štyroch základných kategórií:

 

  1.     Trieda I je určená pre produkty, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s ľudskou pokožkou. Do tejto triedy spadajú všetky predmety pre dojčatá a deti do troch rokov. Táto trieda má najprísnejšie požiadavky a najprísnejšie stanovené limity hodnôt.
  2.     Trieda II je určená pre produkty, ktoré sú v priamom kontakte s ľudskou pokožkou (tričká, posteľná bielizeň, uteráky a osušky)
  3.     Trieda III je určená pre výrobky, ktoré nie sú v priamom kontakte s ľudskou pokožkou (bundy, kabáty)
  4.     Trieda IV je určená pre dekoračné materiály (obrusy, závesy)

 

Okrem rozdelenia do základných kategórií sú certifikáty ÖKO-TEX ďalej rozdelené aj podľa jednotlivých štandardov. Podrobnejšie informácie o týchto ďalších certifikátov môžete nájsť priamo na oficiálnych stránkach ÖKO-TEX pod Our Standards.

Jedná sa o certifikáty:

 

Öko-Tex Standard 100 alebo BIO?

Certifikát Öko-Tex Standard 100 je medzinárodne uznávaný certifikačný systém pre textilné výrobky. Jeho hlavným cieľom je zaistiť, aby textilné výrobky boli bezpečné pre spotrebiteľov a neobsahovali škodlivé látky. Certifikát Öko-Tex Standard 100 sa zameriava na kontrolu škodlivých látok v každej fáze výrobného procesu textílií, vrátane surovín, medziproduktov a konečného výrobku. Certifikát zahrňuje testovanie na škodlivé látky, ktoré sú jasne definované. Tento certifikát je teda zameraný predovšetkým na bezpečnosť textilných výrobkov a ich vplyv na ľudské zdravie.

Na druhú stranu certifikát GOTS sa zameriava predovšetkým na ekologickú udržateľnosť výroby textilných výrobkov. BIO certifikát je často spájaný s organickými materiálmi a prírodnými vláknami, ako je napríklad organická bavlna. Pri udeľovaní BIO certifikátu sa kontroluje, či výrobný proces zodpovedá daným štandardom pre ekologickú udržateľnosť. Medzi kritériá BIO certifikátu patrí vyradenie akýchkoľvek látok neprírodného pôvodu, pesticídov, umelých hnojív, prípadne iných chemických látok, ktoré môžu vyvolávať alergickú reakciu. Ďalším cieľom BIO certifikátu je zaistiť udržateľné poľnohospodárstvo, spravodlivé pracovné podmienky a šetrné zaobchádzanie s vodou a energiou. Látky s BIO certifikátom sú teda úplne vhodné aj pre alergikov a pre dojčatá.

 

Aké látky s certifikátom Öko-Tex Standard 100 si môžete kúpiť?

Na našom e-shope môžete objednávať z nespočetného množstva látok rôznych kategórií s certifikátom Öko-Tex Standard 100, ktorú väčšina našich látok má.

Vyberať môžete napríklad z jednofarebnej či vzorovanej teplákoviny, z ktorej môžete ušiť pohodlné tepláky a mikiny.

Z úpletov sa môžete vybaviť parádnymi šatami, tričkami, sukňami alebo vytvoriť oblečenie pre vašich najmenších.

Na leto sa vám bude skvelo hodiť oblečenie z mušelínu, čo je ľahká, vzdušná látky, ktorá výborne saje a je veľmi príjemná na dotyk. Z metráže vykúzlite perfektné ľahké šaty, košele, doplnky aj výrobky do kočíka, ako sú prikrývky, utierky a podobne. Ďalej za nezabudnite pozrieť aj na ostatné bavlnené tkaniny, ako je popelín, vaflovina alebo napríklad bavlnený satén.

Za zmienku určite stojí aj viskóza, ktorá má všestranné využitie a taktiež bude ideálna aj pre horúce letné večery alebo na výrobu luxusnej blúzky.

Na akýkoľvek sortiment a ponuku metrových látok sa môžete pozrieť na našom e-shope.

 

Záverom

Certifikát ÖKO-TEX Standard 100 nie je jediným certifikátom dostupným na trhu a existuje taktiež mnoho ďalších certifikátov s rôznym zameraním. Vyberte si ten, ktorý najlepšie zodpovedá vašim potrebám a hodnotám.

Celkovo je možné povedať, že certifikát ÖKO-TEX Standard 100 predstavuje spoľahlivý štandard v textilnom priemysle a pomáha spotrebiteľom vo výbere bezpečných, kvalitných a ekologicky šetrných výrobkov.