Krajčírky, ako si vybaviť domácu dielňu?

Zabudnite na provizórny pracovný priestor, kde nič nemá svoje miesto. Vytvorte si svoje vlastné kreatívne kráľovstvo, kde budú vznikať výnimočné kúsky!

Vsaďte na miesto, kde sa budete cítiť dobre

Či už bude vašou pracovňou samostatná miestnosť alebo oddelený kútik v rámci obývacej izby, musí to byť miesto, kde sa budete cítiť dobre.

Váš pocit bude ovplyvňovať tiež dostatok prírodného svetla. Nevyberajte si teda pre svoju dielňu tmavé zákutia, ale naopak.

V zimné podvečery vám bude chýbať prirodzené svetlo, preto si zabezpečte kvalitné umelé osvetlenie, ktoré vám pri tvorení dobre posvieti, ale zároveň nebude nepríjemné pre oči. Ideálna je lampa s otočným ramenom.

Ak sa svoju dielničku chystáte maľovať alebo inak farebne ladiť, zvoľte farbu, ktorá vás bude podporovať vo vašom tvorení.

Oranžová a žltá farba rozvíja kreativitu, sústredenosť a intuíciu. Modrá ukľudňuje a je zdrojom inšpirácie. Zelená podporuje tvorivosť, prináša kľud a hojnosť.

Tlčúce srdce dielne: šijací stroj

Šijací stroj si poradí s potrhaným oblečením aj novými kúskami do rodinného šatníka. Na to, ako vám oblečenie sadne, bude mať váš stroj veľký vplyv.

Dnes na trhu nájdete radu strojov rôznych cenových úrovní. Neberte však cenu pri výbere ako hlavný faktor. Najprv sa sami seba spýtajte, čo chcete šiť, ako často, a podľa toho vyberajte.

Ak len príležitostne zašijete potrhané kolená na teplákoch svojich detí, bude vám stačiť jednoduchý stroj pre začiatočníkov. Avšak ak je šitie vaša veľká vášeň a točíte jednu niť za druhou, je škoda na šijacom stroji šetriť. Mrknite na stroje, čo už vydržia viac.

Mimo klasický multifunkčný stroj môže vo vašej dielni urobiť kus práce overlock, ktorý dokonalo začistí okraje oblečenia aj u veľmi pružných látok. Coverlock zase úhľadne zakončí dĺžky rukávov a golierov.

Ak ešte stále neviete, ktorý stroj si vybrať, prečítajte si článok, ktorý vám pomôže sa správne rozhodnúť: Ako vybrať prvý šijací stroj? 3 otázky, s ktorými nájdete ten pravý.

Nešetrite ani na galantérií

Ak sa už púšťate do ručnej práce, rešpektujte jej povesť. Zabezpečte si kvalitné nite, ktoré sa len tak hneď nepretrhnú. Tiež aj spoľahlivé gombíky, nožnice, zipsy a špendlíky, s ktorými sa vám bude v dielničke tvoriť jedna radosť. Investovať do poctivej galantérie sa vyplatí.

Čo sa týka látok, vsaďte na kvalitnú metráž, vďaka ktorej vaše výtvory vydržia dlho krásne.

Ďalšie vybavenie, ktoré vo svojej dielni oceníte

Základ v podobe príjemného miesta a šijacieho stroja s príslušenstvom máme. Čo sa vám bude ešte do dielne hodiť?

Pracovný stôl a stolička. Výber priestornej pracovnej plochy a stoličky šetrnej k zdraviu nepodceňte. Keď sa budete cítiť pohodlne, budete tvoriť s väčšou radosťou.

Krajčírska panna. Verná spoločníčka, ktorá je pri skúške modelov vždy po ruke. Pannu si viete zabezpečiť jednej veľkosti ale aj s nastaviteľnými mierami. 

Úložný priestor. Látkam zabezpečte regál či skriňu, kde v bezpečí počkajú na svoju chvíľku. Galantériu uložte do prehľadných krabičiek alebo priehľadných plastových boxov.

Knižnica. Rada sa pri šití inšpirujete v populárnej náučnej literatúre alebo pravidelne odoberáte časopis z oboru? Nájdite inšpirácii vo svojej dielničke čestné miesto.

Zdroj hudby. Pusťte do svojej dielne tóny, ktoré inšpirujú vaše tvoriace ja.

 

Ak budete potrebovať s vybavením svojej dielničky poradiť, zavolajte nám. Radi pomôžeme na svet ďalšiemu látkovému kráľovstvu!