Návod: Ako ušiť plátennú tašku?

Radi by ste si ušili jednoduchú plátenku, s ktorou budete môcť vyraziť napríklad na nákup? Prinášame vám jednoduchý návod, ako si v priebehu chvíľky ušiť plátennú tašku hravo doma.

 

platenka_14

 

Čo budete potrebovať:

 

KROK 1: Nastrihajte si látku 

Nastriháme si vonkajšiu aj vnútornú látku na štvorce s rozmermi 40 x 40 cm. Následne lícom k sebe položíme dva kusy vonkajšej látky, spojíme špendlíkmi, prežehlíme a prešijeme po obvode troch strán 1 cm od okraja. To isté urobíme aj s vnútornou, pevnejšou látkou, avšak v tomto prípade na jednej strane necháme otvor cca 8 cm, aby sme neskôr mohli hotovú tašku pohodlne pretočiť.

platenka_01

platenka_02

 

KROK 2: Vytvorte rohy tašky

Teraz si vytvoríme rohy na spodnej časti tašky. U oboch látok zložíme cípy do rohov tak, aby nám na seba nadväzovali horné a spodné švy. Následne ušijeme 12 cm. So správnym sklonom nám pomôže pravítko s kolmicou. Nadbytočnú látku z rohov odstrihneme asi 1 cm od šitia. Otvorenú stranu látky necháme voľnú, tá nám bude slúžiť ako otvor tašky.

platenka_03

platenka_04

 

KROK 3: Ušite uši tašky

V ďalšom kroku si pripravíme uši tašky. Na rubovú stranu nastrihanej a pripravenej látky priložíme ronofix či vlizelín lepiacou stranou priamo na látku a zažehlíme žehličkou. Po stranách nám ostane cca 1 cm voľnej látky, ktorú následne preložíme a zložíme dovnútra. Prehnem na polovicu a znova prežehlíme.

TIP: Ronofix (nebo vlizelín) najlepšie zažehlíte prikladaním horúcej žehličky na látku. Ak by ste so žehličkou príliš pohybovali, mohol by sa vám ronofix na látke kĺzať. Na zažehľovanie nepoužívajte paru. 

platenka_05

platenka_06

platenka_07

 

KROK 4: Prišite uši k taške

Pripravené uši prešite kolom dokola 1-2 mm od okraja rovným stehom.

Na vnútornú stranu vrchnej látky si pripevníme uši cca 7 cm od krajného švu tašky a prichytíme kolíčkami alebo špendlíkmi. Uši necháme o 1 cm vyčnievať nad hranou tašky a prišijeme.

platenka_08

platenka_09

platenka_10

 

KROK 5: Zošite vrchnú a spodnú časť

Spodnú stranu tašky vložíme do vrchnej časti, ktorú prevrátime rubovou stranou, aby obe látky priliehali k sebe lícom na líc. Vyrovnáme obe časti a zarovnáme tak, aby na seba švy nadväzovali a po celom obvode prešijeme.

platenka_11

 

KROK 6: Prevráťte na líc

Teraz celú tašku prevrátime na lícovú stranu medzerou, ktorú sme si nechali vo vnútornej látke. Túto medzeru po prevrátení dodatočne na stroji prešijeme.

platenka_12

 

KROK 7: Vylaďte do dokonalosti

Naša plátenka je už skoro hotová. Aby bola perfektná, prešijeme ju nakoniec ešte po celom obvode a môžeme hneď vyraziť napríklad na nákup!

platenka_13

platenka_14