Tip: Ako zvládnuť šitie z úpletov na bežnom šijacom stroji

Patríte medzi krajčírky, ktoré s použitím obľúbených úpletov váhajú? Bojíte sa, že to váš stroj nezvládne? Nemusíte. S úpletmi si poradí aj ten najobyčajnejší šijací stroj. Stačí vedieť, ako na to.

Zistite, ako je na tom váš stroj

Špeciálny stroj na šitie z pružných látok sa nazýva overlock. Dokonale začisťuje okraje látky a dokáže skvelo pracovať s elastickými materiálmi. 

Pokiaľ však z úpletov nechcete šiť denne, dobre vám poslúži aj váš obyčajný šijací stroj. Výsledok síce nebude tak perfektný ako z overlocku, ale za pomoci pár trikov bude skvelý!

Začnite tým, že zistíte, aké má váš stroj možnosti: či a kde nájdete pružné stehy a či má funkciu povolenia prítlaku pätky. Tieto funkcie šitie úpletov dosť uľahčia. Zaobídete sa ale aj bez nich.

Ako na to?

1. Vyberte správnu ihlu

Predtým ako sa pustíte do šitia z úpletu, zabezpečte si ihlu s guľatou špičkou. Obyčajná ostrá ihla by vám látku poničila a neskôr by sa okolo švu mohli začať tvoriť nepekné dierky. Guľatá ihla vlákna pleteniny neničí, ale preniká medzi ne.

Ihly na šitie úpletov majú značenie stretch, jersey alebo ball point.

2. Šite pružným stehom

Úplet je pružný materiál, preto si vyžaduje šitie pružným stehom. Ak máte na stroji túto funkciu, pôjde vám to veľmi dobre.

Pokiaľ ju však váš stroj nemá, nezúfajte a použite obyčajný entlovací cik-cak steh. Nastavte si ho hustý a krátky - tak zachováte pružnosť švu, jak je to u úpletov potrebné.

Pri šití úpletu látku nikdy nenaťahujte, aby sa vám nevyťahala. Skôr ju jemne pridržiavajte. Obzvlášť pri šití do oblúka znížte rýchlosť šitia na minimum a látku pod pätku zľahka tlačte, aby ju stroj bral rýchlejšie, než sa začne vyťahovať.

3. Povoľte prítlak pätky

Niektoré šijacie stroje umožňujú nastavenie prítlaku pätky. Ide o silu, ktorou pätka pri šití pôsobí na látku.

Pri šití z pružných materiálov sa táto funkcia obzvlášť hodí, pretože pokiaľ pätka tlačí príliš, látku zbytočne naťahuje. Akonáhle prítlak pätky znížite, látka bude prechádzať ľahšie.

4. Zaobstarajte si kráčajúcu pätku

Kráčajúca pätka je špeciálne navrhnutá na šitie z pružných látok. Nie je podmienkou k šitiu, ale chvíle za strojom vám dokáže veľmi spríjemniť. Zaisťuje totiž posúvanie šitej látky nielen zospodu, ale aj zhora, čím zamedzuje vyťahovaniu materiálu a následnému vlneniu.

Niektoré stroje ju majú ako súčasť príslušenstva.

Extra tipy na záver

  • Pri šití z úpletov nemusíte začisťovať okraje látky, pretože materiál sa nestrapká, ale samovoľne stočí.
  • Ak so šitím z úpletov začínate, siahnite najprv po menej pružných látkach s vyššou gramážou, na ktorých je ľahšie sa učiť.
  • Pri šití z pružných látok je niekedy potrebné povoliť hornú aj spodnú niť.

Aj ten najobyčajnejší šijací stroj si dokáže s pružným materiálom poradiť. Najlepšie to zistíte, keď si to sami vyskúšate. Zahoďte zbytočné obavy a sadnite k stroju s jedným z týchto krásnych úpletov!

 

A ak by ste potrebovali s čímkoľvek poradiť, obráťte sa na nás.