Materiály: Čo je softshell a ako sa udržuje?

Softshell je funkčná vodeodolná textília, ktorá neprefúkne. Zároveň je ale mäkká, jemná a priedušná. Poďte s nami preskúmať jeho druhy, a hlavne veľa dôvodov, prečo si ho obľúbiť!

Z čoho je softshell vyrobený?

Softshell je látka, ktorá sa skladá z niekoľkých vrstiev. Prvá vrstva (vnútorná), odvádza telesnú vlhkosť, takže vám zaistí pohodlie, aj keď sa budete potiť. Druhá (niekedy aj tretia) vrstva poskytuje izoláciu a je spravidla vyrobená z polyesteru. Zaručí tak, že so softshellom môžete čeliť aj nepríjemným veterným dňom, pretože neprefúkne.

Typy softshellu

Existuje viac druhov softshellu a ľahko sa medzi nimi dá stratiť. S nami sa ale ľahko zorientujete!

Softshelly totiž môžeme rozlíšiť podľa toho, či majú membránu, ktorá zaisťuje odolnosť pred extrémnym počasím. Membránový softshell vás teda ochráni pred nepríjemným vetrom a dažďom. Je však menej priedušný, takže sa nehodí na letné mesiace. Nemembránový (tkaný) softshell je nepremokavý, vrchná vrstva je z hustých vlákien. Je priedušnejší než membránový softshell a je potrebné ho impregnovať.

Ďalej môžeme rozdeliť softshell podľa toho, kedy sa dá nosiť. Jarný softshell je stredne silný, s vnútornou stranou z nezateplenej látky - najčastejšie polyester, bavlna alebo bambusová viskóza. Hodí sa hlavne do premenlivého počasia na jar a jeseň. Letný softshell je ľahučký, často bez vnútornej vrstvy. Na chladnejšie letné rána ako vyšitý. A nakoniec zimný softshell, ktorý je najsilnejší, má rubovú vrstvu z hrejivého materiálu (napríklad fleece) a ochráni vás v mrazivých dňoch.

Šitie zo softshellu

Zo softshellu sa dá ušiť široká škála funkčného oblečenia - od búnd, cez nohavice, až po zimné rukavice. Dá sa z neho šiť na bežných domácich strojoch, ihlu je potrebné voliť podľa sily látky. S väčšinou softshellov sa dobre manipuluje, pretože veľmi nepružia.

Staroslivosť o softshellové oblečenie

Pranie softshellu je žiadúce a nie je potreba sa ho obávať. Je niekoľko pravidiel, ktoré zaručia, že vám oblečenie zo softshellu vydrží celé roky. 

Prať softshell je najlepšie samostatne. Odporúča sa tiež zapnúť všetky zipsy a otočiť kúsky naruby. Neodporúča sa používať bežný prací prášok, zmäkčovadlo, aviváž ani bieliace prostriedky. Na pranie softshellu si určite zaobstarajte špeciálny prípravok (k dostaniu v obchode so športovým oblečením) - jedine tak budete mať istotu, že si látka zachová svoje vlastnosti a dlhšie vydrží.

Optimálna teplota prania je 30 stupňov. Je vhodné prať na šetrnom programe a nežmýkať. Sušenie v sušičke by softshell mohlo tiež poškodiť - najlepšie je ho sušiť na vešiaku, kde ľahko odkvapká do vane alebo dopredu pripravenej nádoby.

Po nejakej dobe je tiež nutné obnoviť impregnačnú vrstvu, najpraktickejší je impregnačný sprej. Impregnuje sa výhradne vyprané oblečenie, aby sa k oblečeniu nenalepila špina.

Na záver

Softshell je skvelý funkčný materiál, ktorý zaistí pohodlie aj v nepríjemných podmienkach. Metráž softshellu zakúpite na našom e-shope - ponúkame ako jednofarebné na každodenné nosenie do práce, tak aj vzorované pre jedinečný štýl.

Pokiaľ máte nejaké otázky, neváhajte sa nám ozvať - sme tu pre vás.