Úhľadná mama ale aj sexy kočka: outfit z bavlneného úpletu si zamilujete

Bavlnený úplet si predstavíte ako látku dobre splývajúcu, mäkkú na omak, nekrčivú a mierne pružnú. Skrátka, ideálny materiál pre ženu, ktorá chodieva úhľadne upravená na triedne schôdze, ale dokáže aj vyraziť si v sexy outfite na večeru so svojím mužom.

Druhy úpletov, ktoré využijete vo svojej dielni

Úplet vzniká spletaním jednej alebo viacerých nití a preto sa mu tiež hovorí aj pletenina. Pre oživenie sa úplety ozdobujú potlačou, vyšívkami, volánmi a flitrami. Vyrába sa z rozličných materiálov (bambus, viskóza…), pričom k tým najčastejšie používaným patrí bavlna. Látka sa pre zlepšenie vlastností väčšinou kombinuje s elastanom.

Na trhu narazíte hneď na niekoľko druhov bavlnených úpletov:

Jednolícny úplet

Jednolícny úplet čiže trikot, anglicky single jersey, je jednoduchá pletenina, vytvorená štýlom jednu radu hladko a druhu obratko. Látka sa vám bude dobre nosiť, pretože je ľahká až stredne ťažká. Menej pruží. Ušijete si z nej pohodlné trička, legíny, kraťasy aj šaty.

Obrázok článku jednolícny úplet

Obojlícny úplet

Obojlícny úplet má takmer zhodnú lícovú a rubnú stranu, pričom sa obe chovajú ako líce. Ľahko teda použijete obe strany. Obojlícny úplet je ťažšia a teplejšia látka, ktorá vznikla spletaním použitím dvoch ihiel. Vytvoríte si z nej slušivé tuniky, teplé sukne, saká a kardigany

 obojlícny úplet

Interlok

Rovnako aj pri interloku nerozlišujeme rub a líce. Ide o veľmi obľúbený materiál. Prekvapí vás príjemne hladkou štruktúrou, ktorá zalichotí vašej postave. Látka potrebuje zakončenie, pretože bez neho sa jej okraje krútia. Hodia sa na výrobu tričiek, šiat, sukní, legín a čiapok.

Rebrovaný úplet

Látku možno poznáte skôr pod názvom "náplet". Poznáte ju vďaka pozdĺžnym pruhom v rôznych šírkach. Náplet sa dokáže roztiahnuť do veľkej šírky. Za šicím strojom ju najčastejšie využijete na zakončenie oblečenia, ako sú rukávy, nohavice a priekrčníky.

 náplet

Teplákovina

Tento bavlnený úplet je vystužený doplnkovou niťou, aj preto sa teplákovine hovorí tiež výplnok. Teplákovina je látka vyššej gramáže a na rubovej strane má zvyčajne slučky.

Ako sa v oblečení z bavlneného úpletu budete cítiť

  • vďaka pridanému elastanu sa budete v úplete ľahko hýbať,
  • toľko sa nespotíte, pretože materiál je priedušný,
  • úplet sa nekrčí, preto nemusíte strážiť zasadnuté záhyby,
  • látka vám jemne obopne krivky a vyzdvihne vaše prednosti.

TIP pre vašu dielňu: ako sa starať o bavlnený úplet

Bavlnené oblečenie perte maximálne na 40 °C, aby si uchovalo svoje pôvodné vlastnosti. Všetky kúsky cestou do práčky obráťte naruby, aby ste predišli nepekným žmolkom. Keď oblečenie z úpletu hneď po praní vyvesíte, odpadá vám akékoľvek žehlenie.

Bavlnený úplet je látka, ktorú si na seba vďaka jej všeobecne obľúbeným vlastnostiam radi vezmete každý deň, nech je to už do práce alebo na kafe s kamarátkou. 

Detský bavlnený úplet za šicím strojom premeníte na pohodlné detské pyžamka, tričká alebo dievčenské šatičky.

 

Potrebujete poradiť? Zavolajte nám priamo do našeho kamenného obchodu s látkami v Brne. Radi vám vo vašom tvorení pomôžeme.