Teplákovina: látka, ktorá dobehla až na stupienok víťazov

Keď sa povie teplákovina, mnohým z nás príde na myseľ obraz neforemných modrých teplákov s vyťahanými kolenami. Táto ikona slovenskej domácnosti má však s moderným pojatím látky pramálo spoločného. Dnes sa totiž teplákovina zabývala nielen v dielni šikovných krajčírok, ale aj na stranách skicí presnulých módnych návrhárov.  

Materiál a vlastnosti látky

Teplákovina je vlastne bavlnený úplet, ktorý však naviac vystužili tzv. doplnkovou niťou, pre väčšiu pevnosť. To je tiež dôvod, prečo ju v obchodoch často nájdete pod označením výplnok.

Látka za svoju jemnosť vďačí počesanej bavlne. Kožu nekuše, ale naopak skôr hladí. Oproti bežnému úpletu je o trochu ťažšia. Metráž teplákoviny vás spoľahlivo udrží v teple a keď sa spotíte, odvedie nadbytočnú vlhkosť. Materiál drží tvar.

Druhy teplákoviny, ktorú využijete vo svojej dielni

Na trhu sa stretnete s týmito druhmi teplákoviny:

Počesaná teplákovina

Látka je z rubovej strany tzv. počesaná, preto vám pri pohladení bude pripomínať hebký fleece alebo tiež srsť mačiatka. Počesaná teplákovina vás príjemne zahreje.

Obrázok článku teplákovina počesaná

Nepočesaná teplákovina

U nepočesanej teplákoviny nájdete na rubovej strane jemné smyčky. Látka hreje menej než jej počesaná kolegyňa.

 teplákovina nepočesaná

 rozdiel medzi počesanou a nepočesanou teplákovinou

Elastická teplákovina

Látka sa vďaka pridanému elastanu dobre pruží, a tak sa v nej budete môcť pohodlne hýbať. Elastická teplákovina je ideálna látka na šitie športových teplákov a mikín. 

Teplákovina sa vydala do ulíc

Teplákovina ako tzv. nedeľná uniforma sa približne v polovici minulého storočia pozvoľna dostávala z domáceho a športového prostredia medzi slušne odetú verejnosť. V štýlovo divokých sedemdesiatých rokoch už potom bez hanby kráčala ulicami.

Vďaka svojim kladným vlastnostiam sa teplákovina pozvoľna presúvala do rozličných oblastí módy, až ju ľudia prirodzene zaradili do svojich každodenných outfitov.

To inšpirovalo módnych návrhárov, ktorí začali teplákovinu užívať k výrobe veľmi elegantných a štýlových kúskov oblečenia. Teplákovina sa nakoniec prebojovala vysoko, dnes sa z nej šijú športovo-elegantné pánske obleky a aj dámske večerné šaty.

Ako sa v teplákovine budete cítiť

  • budete sa môcť voľne hýbať, bez škrtenia či sťaženia,
  • keď sa spotíte, priedušná teplákovina odsaje vlhkosť,
  • látka vás zahreje.

Tipy: čo šiť a ako sa o teplákovinu starať

Z teplákoviny si ušijete hrejivé tričko, mikinu, streetové nohavice aj elegantné šaty na príjemný večer. Detskú teplákovinu vo svojej dielni premeníte na pohodlné tepláky a súpravy pre svojich najmenších.

Pozrite si teplákovinu s potlačou (obľúbená je teplákovina maskáč, superman a mimoni) a tiež aj jednofarebnú teplákovinu.

Teplákovinu zverte pračke maximálne na 40 °C, aby si zachovala optimálny tvar a dobrú kvalitu.