Začíname so šitím: 9 pomocníkov, bez ktorých sa krajčírka nezaobíde

Krajčírka nesedí za šijacím strojom sama. Má poruke šikovných malých aj veľkých pomocníkov, ktorí jej pomáhajú šitie zefektívniť a spríjemniť. Tak jej ide šitie lepšie od ruky a zároveň každý výnimočný kúsok vzniká s radosťou.

Meter a pravítko

Krajčírka bez metru ako by ani nebola. Presné meranie je pre dokonalé šitie extra dôležité. Predtým než teda vezmete do ruky nožnice, venujte mu dostatok pozornosti. Alebo ako sa aj hovorí - dvakrát meraj, raz strihaj. Hlavne nezabúdajte na švové prídavky!

Poddajný krajčírsky meter sa hodí na meranie priamo na tele, kde sa bez problémov prispôsobí každému záhyby. Zároveň si ho ľahko prevesíte okolo krku a tak je stále v pohotovosti.

TIP: Krajčírsky meter nemotajte príliš natesno, mohol by sa natiahnúť a nemeral by tak presne.

Pravítko využijete hlavne pri odmeriavaní látky. Odporúčame si ho zaobstarať najmenej v rozmeroch 60 x15 cm, aby ste ho nemuseli neustále nadstavovať.

Krieda

Zakreslíte si s ňou strih, poznačíte šírku tunelíka a využijete aj na ďalšie praktické značenie, ktoré zjednoduší vašu orientáciu na látke. To z kriedy robí nepostrádateľnú pomocníčku pri šití.

Okrem klasických krajčírskych kried sa vyrábajú tiež kriedy v ceruzke alebo textilné fixy, ktoré po prvom praní zmiznú z látky.

TIP: Ak potrebujete z látky zmazať linku nakreslenú kriedou, opatrne použite čistú hubku s drôtenkou.

Nožnice

A ideme strihať. Kvalitné krajčírske nožnicepovinnou výbavou každého šijacieho kútika. Aby zostali správne ostré, nemalo by sa s nimi strihať nič iné než samotná látka. A to ani papier a výstuhy. Skrátka látka a zase len látka.

Na rýchle odstrihnutie trčiacich nitiek alebo začisťovanie stehov nedáte dopustiť na malé nožnice cvakačky. Na tieto účely sa hodia lepšie než veľké krajčírske nožnice. Zároveň ich ľahko schováte do zásuvky šijacieho stroja, a tak ich budete mať stále poruke.

Špendlíky

Špendlíky sa hodia na dočasné spojenie látky pred šitím. Na jemnejšie látky je dobré používať tenšie špendlíky, po ktorých v látke nezostane diera.

TIP: Obľúbené sú špendlíky so sklenenou hlavičkou, ktorým nevadí prežehľovanie.

Ihly

Ideálne je mať poruke aspoň 3 základné druhy ihiel. Jednak univerzálne ihly na rôzne materiály, jeansové ihly na silnejšie látky a strečové ihly na šitie pružných úpletov. Záleží, z akého materiálu budete šiť najčastejšie.

Nite

Medzi najčastejšie patria polyesterové nite, ktoré postačia na bežné šitie. Inak všeobecne platí, že čím silnejšia látka, tým silnejšia niť (a čím silnejšia niť, tým silnejšia ihla a očko na nej). Medzi obľúbené a kvalitné patria pevné, pružné polyesterové nite Hard.

Cievky

K nitiam neodmysliteľne patria cievky na spodnú niť. Často ich pár nájdete v základnej výbave stroja, ale pokiaľ ich nie je viac ako päť, bolo by dobré si ich zaobstarať ešte pár naviac. Ideálne je totiž mať jednu cievku na jednu farbu.

Odpadne vám tak zdĺhavé odvíjanie nite z cievky a navíjanie nite nanovo stále, keď budete šiť inou farbou. Tak ich budete mať nachystané dopredu a vždy len jednoducho siahnete do zásob a vymeníte spodnú niť.

Žehlička

Skoro každá látka by sa pred samotným šitím mala vyžehliť, aby sa narovnala. Zároveň je dôležité žehliť aj počas šitia - napríklad nažehľovanie záhybov. Tým si ušetríte veľa času aj nervov počas našpendľovania a šitia.

Šijací stroj

Niektoré krajčírky dodnes šijú ručne. Je to však zdĺhavá práca a vyžaduje hodiny tréningu, aby boli stehy pravidelné. Avšak každá, ktorá má so šitím vážnejšie úmysly, sa nezaobíde bez kvalitného šijacieho stroja. Na trhu sa dnes stretnete s mnohými druhmi a modelmi, výber by sa však nemal podceniť. Dobrý šijací stroj je totiž základom kvalitného šitia.

Na záver

Pokiaľ budete potrebovať s čímkoľvek poradiť, neváhajte sa na nás obrátiť. Sme tu pre vás.