Začíname so šitím: Ako správne vybrať šijací stroj?

Rozhodli ste sa začať šiť krásne nové dekorácie alebo originálne kúsky do šatníka? Skvele! Ako zariadiť, aby vás začiatky s ihlou a niťou správne navnadili tak, že sa zo šitia stane láska na celý život?

Šijací stroj, alfa a omega každej krajčírky

Šijací stroj patrí medzi tie najdôležitejšie (a zároveň najvyššie) investície krajčírky - práve preto by ste si mali dobre rozmyslieť, aký si zaobstaráte. To sa ľahšie hovorí ako robí, obzvlášť ak ste nikdy nešili. My ale vieme, ako na to!

Kde začať?

Predtým než vyrazíte na nákup stroja alebo začnete hľadať v hlbokých internetových vodách, je dôležité, aby ste si odpovedali na tieto otázky:

1. Čo chcem šiť?

Budú to poťahy na vankúše, vianočný obrus, sukne, šaty pre malú princeznú alebo tepláky do lesa? Tieto veci sa budú líšiť v použitej látke, a teda aj požiadavke na šijací stroj.

Šitie oblečenia si väčšinou žiada schopnosť stroja pracovať s pružnými látkami, ako je úplet alebo teplákovina. A to zďaleka nie každý jednoducho zvláda. Na interiérový textil, ako sú obrusy alebo závesy, si väčšinou vystačíte s bavlnou, s ktorou sa šije ľahko aj na základnom stroji, a tak je pre začiatočníkov ako stvorená.

2. Koľko času šitiu venujem?

Pokiaľ plánujete vytiahnuť stroj raz za čas na zašitie deravých kolien, rozhodne nepotrebujete ten najlepší na svete. Stačí vám obyčajný šijací stroj.

Avšak ak je vaša myšlienka na šitie o niečo odvážnejšia, vyplatí sa vybrať takú mašinku, ktorá zvládne aj náročnejšie projekty. Aj v takom prípade sa však zamyslíte nad tým, koľko času budete chcieť šitiu venovať.

Bude to každé popoludnie po práci, cez víkendy alebo raz za mesiac, keď deti odídu k babke? Toto rozhodnutie vám výber šijacieho stroja zase o niečo zjednoduší, pretože čím častejšie ho budete používať, tým odolnejší by mal byť.

Lepšie šijacie stroje väčšinou začínajú na 150-200 €. Za také peniaze si už zaobstaráte stroj, ktorý raz možno prenecháte svojej dcére. Základom sú celokovové útroby, ktoré odolajú rokom vášho kreatívneho kúzlenia.

3. Objavujem rada novoty alebo sa držím jednoduchej klasiky?

Skôr sa dal zaobstarať len jeden druh šijacieho stroja - mechanický. Teda ten s tlačidlami a otočnými kolieskami. Dneska už sme ale ďalej, na trhu máme na výber z celej armády strojov elektronických.

Hlavný rozdiel medzi nimi je v tom, že mechanický stroj ovládajú jednotlivé súčiastky, ktoré v jeho útrobách spolupracujú, zatiaľ čo u elektronického stroja všetko riadi malý počítač. Vďaka tomu je stroj schopný si pamätať veľké množstvo stehov, a tak s ním svoje výtvory ozdobíte kvietkami, hviezdičkami či autíčkami.

Takéto vychytávky pri mechanickom stroji nečakajte. Na druhú stranu ale vsaďte na to, že aj jeho základné stehy vám často postačia. Naviac, keď sa niečo pokazí, oprava bude menej náročná a poradí si s ňou väčšinou každý šikovný opravár. U elektronických strojov kvalitných značiek sa o opravu postará špecializovaný servis, ktorý ho spoľahlivo vráti do formy.

Mechanický alebo elektronický?

Ako sa teda rozhodnúť, ktorý z nich je pre vás ten pravý? Oba typy sú dnes rovnako žiadané a nedá sa povedať, že by niektorý z nich bol kvalitnejší. Odporúčame vám rozhodnúť sa podľa toho akú máte povahu.

Rada objavujete nové funkcie a vychytávky na počítači, mobile, mixéri či žehličke? V tom prípade sa nebojte elektronického šijacieho stroja, ktorý vám ponúkne až stovky stehov a mnoho vychytávok k zjednodušeniu práce.

Alebo ste naopak tradičná a o nových funkciách a elektronických vychytávkach nechcete snáď ani počuť? Potom siahnite po mechanickom šijacom stroji, ktorý vás neprehltí informáciami a zároveň bude o niečo odolnejší voči nepresnému zachádzaniu.

O čo sa ďalej pri stroji zaujímať

Vybraným typom stroja však vaše rozhodovanie nekončí. Elektronických aj mechanických strojov na trhu nájdete nespočetné množstvo. Tu sú ďalšie faktory, o ktoré sa oplatí zaujímať:

Značka

Aj v tomto ohľade je dnes výber zložitejší. Stretnete značky kvalitné, menej kvalitné a tie, ktoré žijú len zo slávneho mena. Medzi tie patrí značka Singer, ktorú na našom e-shope nenájdete práve preto, že s ňou nemáme veľmi dobrú skúsenosť. Naopak však odporúčame značky Brother, Janome alebo Pfaff.

Hlučnosť

Zvažte, kde chcete tvoriť a či tak nebudete niekoho rušiť, keď váš stroj nebude práve najtichší. Pokiaľ máte citlivejší sluch, rozhodne sa na otázku hlučnosti stroja zamerajte.

Príslušenstvo

Aké pätky mi spolu so strojom dodajú? Môžem si prikúpiť aj iné? Dá sa ľahko dokúpiť náhradné príslušenstvo? Môžem do stroja použiť univerzálne ihly, ktoré zoženiem v každej galantérií? Aj na tieto otázky by ste si pred kúpou mali zodpovedať.

Servis

Odporúčame si zistiť, či má značka rozsiahlu sieť servisov tak, aby bolo jednoduché dať stroj do opravy, ak sa niečo zadrhne, a zároveň to netrvalo mesiace.

Na záver

Faktorov, nad ktorými je potrebné sa pred kúpou zamyslieť, je mnoho. Vždy však najviac záleží na tom, čo od šitia očakávate.

Potrebujete s výberom šijacieho stroja poradiť? Zavolajte nám alebo napíšte - radi vám pomôžeme nájsť ten pravý na vaše tvorenie!