Návod na šitie: Vrecúško na desiatu v 5 jednoduchých krokoch

Ušite svojmu malému školákovi vrecúško na desiatu. Pusťte sa do 5 jednoduchých krokov a zajtra už budete baliť dobroty do nového!

Návod ako ušiť vrecúško:

Čo budete potrebovať: čistú látku, ktorá nepruží - ideálne je bavlnené plátno alebo ľanová tkanina, šnúrku na stiahnutie vrecúška.

1. Vystrihnite látku

Budeme šiť desiatové vrecúško klasickej veľkosti: 25 cm dlhé a 20 cm široké. To je tak akurát na krajec chleba alebo na pár kúskov ovocia.

Meranie a počítanie

K rozmerom potrebujeme pridať pár centimetrov v dĺžke aj šírke - to kvôli švom na stranách a hore na tunelík, ktorým povedie sťahovacia šnúrka.

Dĺžka: Na tunelík potrebujete 2cm šírku, a pretože je látku potrebné prehnúť dvakrát, počítajte so 4 cm. Teda 25 + 4 = 29. Máme však dve strany vrecúška, preto nám po vynásobení vyjde dĺžka 58 cm.

Dno vrecúška vznikne prehnutím látky, preto dole nebude žiadny šev. Pokiaľ má však vaša látka vzor, ktorý nemôžete otočiť hore nohami, je potrebné strihnúť 2 obdĺžniky a pridať k ním po 1 cm na švy.

Šírka: K šírke 20 cm pridáme na každej strane 1 cm na šev. Vychádza nám tak šírka 22 cm.

Na vrecúško teda vystrihnite obdĺžnik látky 58 cm dlhý a 22 cm široký:

2. Zažehlite si horný okraj

Na oboch okrajoch látky si zažehlite dvakrát 2 cm do rubu. Pripravujete tak priestor pre tunelík.

3. Látku zošite

Zložte oba horné okraje k sebe rubom zvonku. Poriadne zrovnajte a zošite po stranách k sebe. Nezabudnite však v dĺžke 4 - 6 cm od horného okraja vynechať 2 cm nezošité - miesto, kadiaľ povedie šnúrka v tunelíku.

4. Zošite okraj

Okraj vrecúška zahnite dvakrát do rubu. Pomôžu vám zažehlené linky, ktoré ste si dopredu pripravili. Následne okraj zošite v jeho dolnej časti po celom obvode.

5. Navlečte šnúrku

Prevraťte vrecko naruby a máte hotovo! Teraz si už len vezmite na pomoc spínací špendlík (tzv. sicherheitsku), uviažte okolo neho šnúrku, urobte uzlík a prevlečte tunelíkom. Šnúrku zatiahnite uzlíkom a ozdobte napríklad korálkou.

Máte ušité, zajtra už môžete svojemu školákovi zabaliť desiatu do veselého látkového vrecúška!

Vonku prituhuje, preto príde vhod niečo teplé na krk, čo myslíte? Objavte návod na šitie teplého šálu z fleecu, do ktorého sa zababušíte, až poriadne zafúka.