Návod na šitie: Látkové odličovacie tampóniky

Ušite si skvelé odličovacie tampóniky z bambusu a bavlny, ktoré môžete po vypraní používať znova a znova, čím šetríte prírodu aj svoju peňaženku.

Čo budete potrebovať: na dotyk príjemnú látku, ktorá dobre saje - my sme použili bavlnený úplet (na líce) a bambusový úplet (na rub), ktorý má antibakteriálne vlastnosti a je šetrný k citlivej pokožke.

Tip pre vašu dielňu: Môžete použiť aj hebký bambusový aksamit, bio bavlnu alebo froté, ktoré je o niečo drsnejšie, a tak tampónik poslúži aj na hlbšie čistenie pleti.

Viac o bambuse sa dozviete v článku Prečo by vo vašom šatníku nemali chýbať bambusové látky.

Obkreslite sa kolieska na látku

Pomocou zaváracej sklenice si na látku obkreslite kruhy. Na tampónik je tak akurát priemer kruhu 7-8 cm (klasická zaváracia sklenica).

Koliesok si pripravte toľko, koľko tampónikov chcete ušiť. My sme na jeden tampónik použili jedno koliesko bavlneného úpletu na líce a tri kolečka bambusového úpletu na rub (látka je tenšia), dokopy teda 4 kolieska látky.

Kolieska vystrihnite

Kolieska si vystrihnite. Pokiaľ vyrábate z tenkej látky, môžete si ju prehnúť napoly, a tak jedným strihaním získať hneď dve kolieska. V tom prípade je ideálne si látku k sebe prišpendliť, aby sa vám neposúvala, a kolieska boli rovné.

Položte vrstvy na seba

Čo najpresnejšie položte jednotlivé kolieska na seba a prišpendlite ich. Koľko vrstiev použijete, záleží na tom, akú máte látku.

Zošite látky k sebe

Teraz už stačí len jednotlivé vrstvy zošiť po obvode k sebe pružným stehom, a tampónik je na svete!

Pokiaľ pracujete na obyčajnom šijacom stroji, nezabudnite zvoliť pružný steh, zmeniť prítlak pätky alebo použiť kráčajúcu pätku.

Ak váš stroj tieto funkcie nemá, použite krátky a hustý cik cak steh. A ak s tým nemáte skúsenosť, najprv zistite ako šiť z úpletu na obyčajnom šijacom stroji.

Na hotové odličovacie tampóniky si môžete ušiť aj vrecúško napríklad zo sieťoviny alebo starej záclony, v ktorom sa dobre skladajú aj perú. Spočiatku môžu tampóniky púšťať nitky, čo sa ale po pár vypratiach stratí.

Tip pre vašu dielňu: Tampóniky vo vrecúšku sú krásnym darčekom pre kamarátku či mamku!