Začíname so šitím: Aké nite patria do overlocku?

Máte konečne váš vysnívaný overlock, tešíte sa na jeho jemné, pevné a čisté stehy, ale neviete si rady s tým, aké nite nakúpiť? My to vieme a s výberom poradíme!


Ako iste viete, overlock sa používa na to, aby oblečenie dlhšie vydržalo pokope bez párania a aby sa látka nestrapkala. Bežne sa na šitie s overlockom používajú 3 až 4 nite. Ako ich ale vybrať?

Materiál

Najuniverzálnejšie a najpoužívanejšie sú polyesterové nite, ktoré sú dostatočne pevné a hladké, na rozdiel od tých čisto bavlnených. Na pružné oblečenie sú potom najvhodnejšie nite nylonové (najčastejšie sa používajú na plavky, spodnú bielizeň alebo funkčnú bielizeň).

Cena

Príliš lacné nite sa veľmi často trhajú alebo zadrhávajú, v tomto prípade sa vyplatí spoľahnúť skôr na varianty s vyššou cenou. Kvalitnejšie nite zároveň šetria váš overlock, pretože sa z nich neuvoľňujú vlákna a nezadrhávajú sa v stroji. A taktiež sa netrhajú po dlhšom nosení a praní v pračke.

V každom prípade je najlepšie skúšať rôzne značky na konkrétnom overlocku, kvalita sa líši podľa výrobcu - kvalitné sú napríklad nite od firmy Hard.

Veľkosť cievok / kón

Najlepšie je kupovať veľké kóny (návin 5000 yardov, čo odpovedá cca 4 500m), pretože overlocky majú veľkú spotrebu nite.

Menšie cievky sa hodia v prípadoch, kedy chcete využiť špecifickú farbu nite, čo ale nie je nutnosťou. Hodí sa to napríklad ak s overlockom začínate s chcete zistiť, k čomu ktorá niť slúži.

Farba

Na tvorbu väčšiny vašich výtvorov budete dostatočne pripravení so 4 čisto bielymi kónami (hodia sa najmä na prešívanie bielej látky - farebné nite nebudú presvitať), 4 neutrálnymi kónami krémovej alebo šedej farby (používané skoro u každého oblečenia, skvelo sa stratia v každej farebnej látke) a 4 tmavými kónami, vhodné na látky tmavé.

Pokiaľ však máte svoju paletu farieb a z látok inej farby šijete len málokedy, nakupujte podľa nej - napríklad nite Hard ponúkajú mnoho farebných možností.

Ako pred každým šitím platí, že je vhodné porovnať niť a látku. Zistíte tak, ktorá niť je na látke najmenej viditeľná.

Na záver

Teraz už ostáva len objaviť potenciál vášho milovaného overlocku! Pochváľte sa nám s vašimi skvelými výtvormi! A ak by ste mali nejaké otázky ohľadne výberu galantérie alebo látok, neváhajte sa nám ozvať. Sme tu pre vás.