Začíname so šitím: Ako vybrať ihlu?

Nesprávny výber ihly môže byť príčinou vynechávania stehov. A ak ju použijeme naozaj nevhodne, môžeme si pokaziť ako stroj, tak látku, s ktorou pracujeme. Ako teda vybraťsprávnu?

Ihla sa javí ako jednoduchý kúsok kovu. Je to ale dômyselná časť stroja, pri ktorom záleží na každej desatine milimetra. Základnými časťami sú driek, telo, oko a hrot ihly.

Akú ihlu vybrať?

Pri výbere ihly si kladieme nasledujúce otázky:

1) Aký mám šijací stroj?

Každá ihla na sebe nesie označenie toho, pre aký stroj je vhodná. 

Domáce šijacie stroje o sebe informujú kombináciou 130/705H, overlocky najčastejšie ELx705 alebo HAx1SP a coverlocky v tvare ELx705.

Zvláštne je potom značenie niektorých ihiel značky Singer (značenie SY 2053) a ihiel pre staršie šijacie stroje (kód 287).

2) Z akého materiálu šijem?

Pre rôzne materiály vyberáme rôzne tvary hrotov, aby mohla ihla prejsť látkou s minimálnym poškodením.

Všeobecne platí, že na pleteniny používame tupú špičku, aby prešla medzi vlákna, a ostrú špičku na koženku alebo kožu, kedy je nutné materiál prerezať. Na veľmi nadýchané pleteniny potom používame ihly s dlhou špičkou.

3) Aký silný je materiál?

Silu ihly vyčítame z dvoch čísel oddelených lomítkom, napríklad 90/14. Na tomto údaji nás zaujíma iba prvé číslo, ktoré označuje šírku hrotu, teda 90. Na druhé číslo nemusíme brať ohľad, je to staré značenie, ktoré sa však doteraz používa v Číne.

Najčastejšie sa stretávame s číslami od 70 do 110. Optimálna sila pre bežný jednolíc úplet je 80, na obojlíc alebo teplákovinu volíme skôr 90. 70 potom vyberáme na veľmi tenké materiály, 110 naopak na jeansy alebo podobne silné materiály.

4) Akú niť použiť?

Musíme myslieť na to, že ihla je namáhaná ako pohybom, tak teplom, ktoré pri šití vzniká. Ak zvolíme príliš hrubú niť na malé oko, ihla sa bude nadmerne zahrievať, a teda ľahšie lámať alebo ohýbať.

Dôležité je tiež zvoliť kvalitnú niť, aby bola dostatočne hladká a v ihle sa samovoľne nezadrhávala už od začiatku. Skvelé sú nite od firmy Hard.

5) A čo šitie dvojihlou?

Ak šijeme dvojihlou, zvyčajne hľadáme označenie typu 130/705 H-S ZWI. Pri tejto ihle bude naviac informácia o rozostupe ihiel. Ideálne sú 4 mm (značenie 4,0/75).

Čo je na krabičke a čo je na ihle?

Keď sa pozrieme na farebné prúžky na konkrétnej ihle, uvidíme hneď dva - ten horný označuje materiál, na ktorý je ihla vhodná, a ten spodný značí silu ihly. Farebný kľúč môžeme vidieť na obrázku nižšie.

Kontrola ihly

Ak chceme skontrolovať, či si ihla a niť spolu rozumejú, vyberieme ihlu zo stroja a niť do nej navlečieme. Potom vytiahneme ihlu do najvyššej polohy a necháme ju skĺznuť dole. Ak skĺzne sama, je to správne. Ak nie, je potrebné zmeniť buď niť alebo ihlu.

Značky ihiel

Ihly Schmetz sú tradičnou firmou vyrábajúcou ihly a sú tak zárukou kvality.

POZOR! Ak máte stroj značky Singer, použite len ihly Singer.

Výmena ihiel

Ihly treba meniť - a to nie len keď sa nám ihla zlomí alebo ohne. Všeobecne platí, že by sa ihly mali meniť najviac po ôsmich hodinách aktivného šitia.

Zároveň je nutné kontrolovať, či je ihla stále v poriadku. Jej opotrebovanosť môžeme skontrolovať starou silónovou pančuchou. Vyberieme ihlu zo stroja a niekoľkokrát silonku prepichneme. Ak ihla zájde a vyjde bez poškodenia silonky, je v poriadku. Ak materiál zatrhne, ihlu vymeníme.

Na záver

Tak už sme správne vybrali ihlu, stačí len navliecť niť a začať šiť. Pokiaľ však so šitím začínate a máte s navliekaním nite problémy, prečítajte si náš článok Ako správne navliecť niť.

Pokiaľ potrebujete poradiť ohľadom šitia alebo výberu metráže látok, nebojte sa nám zavolať alebo nám napísať. Taktiež budeme radi ak sa nám pochválite vašimi výtvormi. :-)